Tag foutmelding <txp:rvm_related_articles limit="5" wraptag="ul" break="li" label="Bekijk ook eens" labeltag="p"
section_exclude='<txp:section title="0" />'/> ->  Textpattern Error: Unknown column 'NULLDATETIME' in 'where clause' while_parsing_page_form: default, geen
Tag foutmelding <txp:/> ->  Textpattern Warning: Deze tag bestaat niet while_parsing_page_form: default, geen
Jeuk benen
Jeuk aan je benen kan vervelend en irritant zijn. Vaak ga je aan het krabben en ontstaan er onsierlijke plekken en korstjes op de benen. Iedereen kan jeuk aan de benen krijgen, op elke leeftijd. Bij baby’s kan jeuk aan de benen onbedaarlijke huilbuien veroorzaken terwijl het kindje niet kan zeggen wat er aan de hand is. Let goed op de reactie van de baby, trappelt hij of zij veel met de beentjes terwijl het huilt en slaat het kindje veel met de armpjes op en neer. Gericht krabben kan een baby immers ook nog niet.

Let bij een baby op verschillende teken die kunnen aangeven dat het kindje jeuk aan de benen heeft. Een droog babyhuidje, rode vlekjes of kleine bultjes kunnen symptomen zijn die jeuk aan de benen verraden. De oorzaken kunnen een droge lucht op de slaapkamer zijn door centrale verwarming, te warm aankleden van de baby, de stof van de babypakjes op de blote huid van de beentjes. Kijk vooral uit met synthetische materialen en wol. Ook kan het kindje een voedselallergie hebben die jeuk aan de benen veroorzaakt. Kijk of het kindje reageert als je met vlakke hand over de beentjes wrijft of als je een vochtige koude doek over de beentjes legt. Wordt het stil dan kan jeuk de oorzaak zijn. Maak een afspraak met de huisarts als je geen reden voor de jeuk kunt vinden.

Jeuk aan de benen kan bij baby’s en volwassenen ontstaan door eenvoudige zaken als andere zeep, waspoeder of wasverzachter. Ook een andere huidlotion en sommige crèmes kunnen jeuk aan de benen veroorzaken. Bij volwassenen ontstaat vaak jeuk na gebruik van ontharingscrème. Koop een milde vorm of scheer je benen elektrisch als je een gevoelige huid hebt. Smeer je benen in met een verzachtende crème als vaseline. Ga altijd naar de huisarts als jeuk niet na een redelijke tijd verdwijnt en je geen uiterlijkheden als uitslag of insectenbeten ontdekt. Er zijn ook aandoeningen die jeuk in de benen kunnen veroorzaken. Benen die blijvend jeuken kunnen veroorzaakt worden door diabetes maar ook door bijvoorbeeld het restless legs syndroom.