Tag foutmelding <txp:rvm_related_articles limit="5" wraptag="ul" break="li" label="Bekijk ook eens" labeltag="p"
section_exclude='<txp:section title="0" />'/> ->  Textpattern Error: Unknown column 'NULLDATETIME' in 'where clause' while_parsing_page_form: default, geen
Tag foutmelding <txp:/> ->  Textpattern Warning: Deze tag bestaat niet while_parsing_page_form: default, geen
Koude benen
Iedereen heeft wel eens last van koude benen. Normaal gesproken helpt het stevig wrijven over de huid om de benen te verwarmen. Koude benen kunnen behoorlijk pijnlijk aanvoelen omdat ook de spieren koud zijn, hierdoor worden zij stram en stijf. Koude benen kunnen veroorzaakt worden door de temperatuur, natte kleding maar ook door aandoeningen. Bij baby’s kunnen de koude benen een symptoom zijn dat ze de temperatuur niet vast kunnen houden. Neem altijd contact op met de huisarts of verloskundige als een pasgeboren baby ondanks warme kleding of recht uit bedje koude beentjes heeft.

Veel oudere mensen hebben last van koude benen en koude voeten. De oorzaak is vaak te weinig beweging. Door te bewegen blijven de spieren actief en verloopt de bloedcirculatie beter. Ook verbruikt het lichaam minder energie waardoor vooral de benen koud worden door een verstoorde temperatuurregeling van het lichaam zelf. Een lekker warme deken over de benen is in principe de grootste fout die je kunt maken. Het lichaam gaat meer energie verbruiken als je het koud hebt waardoor de koude benen op natuurlijke wijze kunnen reguleren. Vooral bewegen is bij oudere mensen *belangrijk.

Koude* benen kunnen ook ontstaan door een storing in de bloedsomloop. De storing zit in dit geval meestal boven in de grote beenaders. De ader kan geklemd zijn geraakt maar er kan ook een vernauwing of verstopping aanwezig zijn die de koude benen veroorzaakt. Een verstopte grote ader kan altijd ernstig worden met grote gevolgen. Vaak voel je naast koude benen ook pijn in je benen. Ga op tijd naar de huisarts, bloedverdunnende medicijnen of dotteren kunnen meestal het probleem oplossen als je tijdig hulp inroept. Sommige mensen zijn gevoelig voor koude benen en voeten, vooral in de wintertijd. Soms kan een ander eetpatroon het euvel verhelpen, hoe meer energierijk voedsel je neemt hoe hoger je inwendige temperatuurmeter kan werken. Ook kunnen warme wollen sokken helpen om de voeten en benen te verwarmen. Masseer de huid voor een goede doorbloeding. Verder kan een vette substantie als zuivere uierzalf je huid beschermen tegen de weersinvloeden en temperatuurverschillen tussen binnen en *buiten.
*