Tag foutmelding <txp:rvm_related_articles limit="5" wraptag="ul" break="li" label="Bekijk ook eens" labeltag="p"
section_exclude='<txp:section title="0" />'/> ->  Textpattern Error: Unknown column 'NULLDATETIME' in 'where clause' while_parsing_page_form: default, geen
Tag foutmelding <txp:/> ->  Textpattern Warning: Deze tag bestaat niet while_parsing_page_form: default, geen
Kramp benen
Er zijn verschillende oorzaken en omstandigheden waardoor je kramp in je benen kunt krijgen. Het vaakst ontstaat kramp in de kuiten, soms wordt hierbij de voet betrokken. Kramp in de benen kan ontstaan als je in beweging bent, maar vaak overkomt kramp in de benen je ook ‘s nachts. De pijn die de kramp veroorzaakt is zo heftig dat je zelfs uit een diepe slaap ontwaakt. Bij kramp in de benen wordt de normale beweging van de spieren verstoord waardoor een soort spasme optreedt. Alle spieren trekken en rekken tegelijk, bij kramp worden vaak spiervezels beschadigd.

Overbelasting van de spieren is vaak de oorzaak van kramp in de benen. De spieren raken overspannen. Overbelasting kan ontstaan door een té grote druk op de spieren zonder dat deze opgewarmd zijn zoals bij hardlopen, joggen of grote afstanden fietsen. Ook bij bepaalde fitness apparaten zoals een loopband of hometrainer is het belangrijk om de spieren eerst te stretchen voor je intensief gaat trainen. Door de spieren op te warmen worden deze soepeler en ontstaat er niet zo snel kramp in de benen. Ook overgewicht of tijdelijk overgewicht door zwangerschap kan kramp in de benen veroorzaken. De spieren moeten harder werken om alle bewegingen uit te voeren waardoor zij oververmoeid raken.

Op de plaats in de benen waar de kramp ontstaat voel je een harde, gespannen plek. Door het been en de getroffen spieren te strekken kun je kramp in je benen opheffen. Kramp kun je voorkomen door te rusten als je voelt dat je benen vermoeid worden. Ook helpt het om niet met je benen over elkaar geslagen te zitten. Zwangere vrouwen en mensen met overgewicht kunnen het beste hun benen strekken als ze gaan zitten. Ook door het afklemmen van vaatjes kan kramp in de benen ontstaan. Als kramp in de benen regelmatig ontstaat bij het lopen van tamelijk korte afstanden dan kan een bloedvatvernauwing de oorzaak zijn. Het begin is vaak hard wordende kuiten en pijn bij het lopen. Maak een afspraak met de huisarts als lopen pijn doet of als je regelmatig kramp in je benen hebt.