Tag foutmelding <txp:rvm_related_articles limit="5" wraptag="ul" break="li" label="Bekijk ook eens" labeltag="p"
section_exclude='<txp:section title="0" />'/> ->  Textpattern Error: Unknown column 'NULLDATETIME' in 'where clause' while_parsing_page_form: default, geen
Tag foutmelding <txp:/> ->  Textpattern Warning: Deze tag bestaat niet while_parsing_page_form: default, geen
Voorkomen blaasontsteking
Een blaasontsteking (cystitis) is een infectie van de urineblaas. In de (normaal steriele) urine in de blaas zullen zich dan bacteriën gaan vermeerderen, welke eveneens het slijmvlies van de blaas aan gaan vallen. Blaasontsteking komt bij vrouwen vaker voor dan bij mannen. De reden hiervoor is dat zij een kortere urinebuis hebben dan een *man.

Een* ontsteking van de blaas is bij vrouwen in de meeste gevallen lastig te voorkomen. In het algemeen daarom aangeraden bij het ontstaan van een telkens terugkomende blaasontsteking extra veel te gaan drinken, en daarnaast erg goed uit te plassen (met name na het hebben van seksueel contact). Bij een groot aantal vrouwen gaat aan de meeste ontstekingen van de blaas geslachtsgemeenschap vooraf. Bij het hebben van seks worden namelijk ook bacteriën via de urinebuis in de blaas gemasseerd. Van belang is om ook na de ontlasting niet van achter naar voren de billen schoon te vegen. Dit kan er namelijk voor zorgen dat de bacteriën naar voren worden verplaatst waardoor er eerder een blaasontsteking kan ontstaan.

Maar desondanks zijn er behalve vrouwen welke nooit, of hooguit één keer in heel hun leven een blaasontsteking door zullen maken ook vrouwen welke hier vrijwel elke maand wel mee te maken hebben.

Om een blaasontsteking te kunnen voorkomen is het goed om altijd goed uit te plassen (ook op een openbaar toilet) en om de persoonlijke hygiëne goed in acht te nemen. Hierdoor kan men er namelijk voor zorgen dat er minder bacteriën in de plasbuis terechtkomen. Verder zullen de toch aanwezige bacteriën door het goed uitplassen weer snel uit de urinewegen verdwijnen en op die manier veel minder kans krijgen om zich daar te nestelen en zich te vermeerderen.

Verder kan een blaasontsteking worden voorkomen door maandverband en tampons regelmatig te verwisselen en er op die manier voor te zorgen dat er zich geen broeinest van ziekteverwekkers kan vormen nabij de ingang van de urinebuis. Maar ook bij het vrijen dient men ervoor te zorgen dat men geen bacteriën over kan brengen, bijvoorbeeld via de handen of de mond zodat men zichzelf of een partner besmet.