Tag foutmelding <txp:/> ->  Textpattern Warning: Deze tag bestaat niet while_parsing_page_form: default, geen
Blauwe plekken
Ieder mens heeft er vast weleens één, maar in de meeste gevallen zelfs meerdere, gehad: een blauwe plek. De oorzaak van een dergelijke ontsierende plek op het lichaam kan sterk uiteenlopen. Zo kan men door een val, stoot of klap een baluwe plek oplopen maar ook door een te hoge druk op een bepaald lichaamsdeel. Met een blauwe plek, die men ook dikwijls als een bloeduitstorting of als hematoom aanduidt, wordt niet iedere situatie bedoeld waarbij er bloed het vaatbed verlaat en op die manier een bloeding tot gevolg heeft, maar specifiek de gevallen waarbij het bloed dat uit is getreden zich ophoopt op een plaats ergens in het *lichaam.

Een* blauwe plek kan ook dieper zijn gelegen en op een bepaald moment dus geen opvallende verkleuring te zien geven, maar wel een zwelling veroorzaken in de vorm van een buil. Zodra niet enkel en alleen oedeem maar ook een blauwe plek bestaat in een buil dan zal het bloed in de meeste gevallen in de dagen die zullen volgen uit gaan zakken en dan zullen er blauwe verkleuringen waar te nemen zijn welke wel eens op een flinke afstand kunnen liggen van het oorspronkelijke plek van het oorspronkelijke letsel, bijvoorbeeld langs de rand van de voet als men een enkel heeft *verstuikt.

Natuurlijk* zijn er ook bijzondere blauwe plekken te onderscheiden, zo kent men onder andere ook: inwendige bloeduitstortingen in de schedelholte, zoals het subdurale- en het epidurale hematoom welke allebei gevaar op kunnen leveren doordat het weefsel van de hersenen hierdoor verdrongen kan worden. Inwendige hematomen in de buik- of borstholte kunnen ook gevaarlijk zijn door een verbloeding die niet (op tijd) op wordt gemerkt en deze zo groot is geworden dat de hoeveelheid circulerend volume van het bloed te klein dreigt te worden met uiteindelijk een shock als gevolg. Een brilhematoom is ook een bepaald soort blauwe plek in het onderhuidse bindweefsel maar dan gelegen rondom de ogen. Dit kan ondermeer zijn veroorzaakt zijn door het oplopen van een schedelbreuk. Er ontstaat in een dergelijk geval dan een paarse of een rode gezwollen ring rond de ogen.

Hematomen, oftewel bloeduitstortingen genoemd, kunnen in een aantal verschillende groepen worden onderverdeeld. Hematomen worden echter dikwijls beschreven op basis van hun plaats op het lichaam waar deze voorkomen. De hematomen die het meest gevaarlijk zijn die welke zich in de schedel voordoen. Doordat de schedel een afgesloten ruimte is, zal...

Met de term purpura wordt in de medische wereld een niet weg te drukken roodheid bedoeld. Deze aandoening berust op erytrocyten extravasatie. De roodheid die bij purpura waar kan worden genomen kan zowel een hematologische als een vasculaire oorzaak hebben. Purpura zijn waar te nemen als kleine paarse of rode...