Tag foutmelding <txp:/> ->  Textpattern Warning: Deze tag bestaat niet while_parsing_page_form: default, geen
Symptomen boulimie
Boulimie is een eetstoornis waarbij men last heeft van eetbuien. Na de eetbui wordt de voeding weer zo snel mogelijk uit het lichaam verwijdert. Dit lozen kan gebeuren door overgeven of door het gebruik van een laxeermiddel. Het vaakst geven mensen met boulimie over omdat dit sneller gaat en men dit ook bij anderen gemakkelijker kan doen. De reden voor het overgeven of de laxeermiddelen is het gewicht. Net als bij anorexia is een boulimie patiënt geobsedeerd door de weegschaal.

In tegenstelling tot anorexia kan men het eetgedrag bij boulimie niet veranderen. Men probeert wel te diëten maar de honger overheerst en eindigt in een waar “vreetfestijn”. De eetbuien vinden altijd stiekem plaats. In gezelschap eet een boulimie patiënt weinig of soms zelfs helemaal niet onder het mom van “net gegeten, of geen honger”. Veel boulimie patiënten geven als reden voor niet mee eten dat zij een streng dieet volgen, dit verklaard tevens het snelle verlies van gewicht. Een boulimie patiënt zal steeds vaker eten in gezelschap vermijden en niet naar gelegenheden gaan waarbij voedselwaren worden aangeboden. Men zondert zich steeds vaker *af.

Als* men niet alleen woont dan zal de boulimie patiënt op verschillende plaatsen eten gaan verstoppen om aan een eetaanval toe te kunnen geven. Naast het opvallende eetpatroon gaan de meeste boulimie patiënten intensief sporten om de aangekomen grammen weer snel te verliezen. Men voelt zich snel te dik, hierdoor kunnen wisselende stemmingen ontstaan, neerslachtigheid en soms zelfs depressiviteit. De symptomen van boulimie zijn vaak minder goed te zien dan bij anorexia waar iemand helemaal niet eet. Toch zijn de symptomen voor een goed toeschouwer wel merkbaar. Het meest opvallende is het niet eten of als het niet anders kan, direct na het eten naar de wc gaan. Het snelle gewichtverlies is eveneens een bekend symptoom. Duurt het lang voor boulimie ontdekt wordt dan ontstaan er zichtbare lichamelijke gevolgen. Gebruikt men constant laxeermiddelen dan zijn deze vaak eerder zichtbaar. Men voelt zich slap en futloos, huid en haar zien er vaal en dof uit, men heeft het snel koud en vaak buikkrampen door de laxeermiddelen.

Het omgaan met boulimie ligt in de eerste plaats bij de boulimie patiënt zelf. De reden hiervoor is het verstopte gedrag, de omgeving heeft vaak niet door dat iemand aan boulimie lijdt tot er lichamelijke gevolgen zichtbaar worden. Voor de omgeving is het belangrijk om alert te zijn als iemand...

De oorzaken van boulimie zijn meestal niet in een duidelijke diagnose vast te stellen. Vaak is er een combinatie van oorzaken. Dit kunnen psychische oorzaken zijn uit het heden en verleden zoals mishandeling, misbruik of verkrachting. Ook kan men een laag gevoel aan zelfwaarde hebben, men kan niets, weet niets,...