Tag foutmelding <txp:rvm_related_articles limit="5" wraptag="ul" break="li" label="Bekijk ook eens" labeltag="p"
section_exclude='<txp:section title="0" />'/> ->  Textpattern Error: Unknown column 'NULLDATETIME' in 'where clause' while_parsing_page_form: default, geen
Tag foutmelding <txp:/> ->  Textpattern Warning: Deze tag bestaat niet while_parsing_page_form: default, geen
Bronchiolitis symptomen
Bronchiolitis is een aandoening aan de luchtwegen die chronische vormen kan aannemen of acuut kan ontstaan. De chronische aandoening aan de luchtwegen uit zich vaak al op jonge leeftijd. Een van de bekendste aandoeningen is astma. Vaak heeft de baby voor een eerste astma aanval al last van eczeem. Daarnaast hebben baby’s veel last van loopneusjes. Bij het vorderen van bronchiolitis kan het lijken of een baby een verkoudheid heeft. Naast het loopneusje moet het kindje hoesten, raakt het vermoeid en krijgt eetproblemen. Veel kinderen met bronchiolitis ontwikkelen *slaapproblemen.

Een* alarmbelletje moet gaan rinkelen als het kindje met zichtbare moeite snel, en hoorbaar piepend adem haalt. Onderzoek moet uitwijzen waar de aandoening zich bevindt, en in welke mate. Bij astma kan de benauwdheid soms zo erg zijn dat een zuurstoftent nodig is. Sommige kinderen groeien voor een groot deel over astma heen, anderen houden deze aandoening hun hele leven. Roken in de omgeving van een kind met astma verergert de aanvallen. Het kind raakt kortademig en kan zelfs door benauwdheid blauw aanlopen. Op oudere leeftijd is roken en teveel alcohol bij mensen met een bronchiolitis sterk af te raden.

Bronchitis kan chronisch zijn maar sommige mensen hebben ook slechts eenmaal of enkele keren een bronchitis aanval. Ook bronchitis die slechts eenmaal ontstaat begint met verkoudheidsverschijnselen. Je lijkt de verkoudheid niet kwijt te raken. Het blijvend hoesten is vermoeiend en doet pijn op je borst en longen. Ook bij bronchitis ontstaat een piepende ademhaling, ga voor medicatie naar de huisarts, de aandoening verdwijnt niet vanzelf. Bij een longontsteking kun je het vreselijk benauwd krijgen, daarnaast doet ademhalen pijn. De pijn voel je aan een zijde of aan beide zijden bij een dubbele longontsteking. Bij een lichte longontsteking wordt meestal aan symptoombestrijding gedaan, zoals pijnbestrijding. Bij een dubbele longontsteking krijgt men vaak corticosteroïden voorgeschreven. Bij ernstige benauwdheid en veel pijn kan de huisarts ervoor kiezen om je op te laten nemen in het ziekenhuis. Een acute bronchitis is meestal herkenbaar aan een langdurige droge hoest. Daarna verraden ook hier kortademigheid en een piepende ademhaling een aandiening aan de lagere luchtwegen.