Tag foutmelding <txp:/> ->  Textpattern Warning: Deze tag bestaat niet while_parsing_page_form: default, geen
Cholesterol
Cholesterol is een bouwstof voor de cellen van het menselijk lichaam en de hormonen. Het meeste cholesterol maakt een mens zelf aan in de lever. Een gering deel krijgt men echter via de voeding binnen. In het meest optimale geval maakt het lichaam exact genoeg cholesterol aan. Maar helaas gebeurt dat niet in alle gevallen.

Cholesterol is een vettige stof en van vet is bekend dat dit een stof is die niet oplost in water of bloed. Eiwit is daarentegen een stof die dat wel kan. Om cholesterol te kunnen vervoeren in het lichaam, is deze daarom verpakt in een soort bolletjes:van eiwit, de zogenaamde lipoproteïnen. Van deze lipoproteinen kan men drie verschillende soorten onderscheiden te weten: High (=Hoog) Density (=Dichtheid) Lipoproteinen (HD), Low (Lage) Density Lipoproteinen (LDL) en Very (=zeer) Low Density Lipoproteinen (VLDL)

De verschillen tussen de diverse soorten cholesterol zitten in de hoeveelheden vet en eiwit.. Hoe meer vet en cholesterol erin zitten hoe lichter het deeltje zal zijn. In Low Density Lipoproteinen zit dus een grotere hoeveelheid cholesterol dan in High Density Lipoproteinen. Met andere woorden het LDL-cholesterol mag men beschouwen als de slechte vorm van cholesterol.

Het LDL-cholesterol transporteert het cholesterol naar de rest van het lichaam. Onderweg nestelt echter cholesterol zich vrij eenvoudig in de wanden van diverse slagaders. Deze slagaders zullen daardoor gaan vernauwen en slibben uiteindelijk helemaal dicht. Dit proces wordt slagaderverkalking genoemd. Hoe meer de slagaders vernauwd zijn geraakt, hoe groter de kans op een hart- of vaatziekte.

Het High Density Lipoproteinencholesterol voert het overschot aan LDL-cholesterol naar de lever af. Via de lever komt het cholesterol weer terug in de darmen en zal het het lichaam met de ontlasting uiteindelijk verlaten. Very Low Density Lipoproteinencholesterol vervoert zogenaamde triglyceriden (dit zijn vetten) van de lever naar allerlei andere plaatsen in het lichaam.

Een te hoog cholesterolgehalte in het bloed heeft een aantal verschillende oorzaken zoals onder andere: het eten van teveel verzadigde vetten, het hebben van een te hoog lichaamsgewicht, een erfelijke aanleg voor een hoog cholesterolgehalte in het bloed, een langzaam werkende schildklier, diabetes en het gebruik van sommige medicijnen.

Een hoog cholesterolgehalte komt niet enkel voor bij personen die te zwaar zijn of die te vet voedsel gebruiken. Ook een erfelijke stoornis een hoog cholesterol gehalte tot gevolg hebben. Er zijn diverse vormen van erfelijke stoornissen zoals familiaire hypercholesterolemie en familiair gecombineerde hyperlipidemie. Reeds bij jonge mensen kunnen de...

Als men een te hoog cholesterolgehalte in het bloed heeft dan zal de huisarts in bepaalde gevallen zogenaamde statines voorschrijven. Een aantal patiënten zal hier echter tegenop zien omdat er de laatste jaren een heleboel over is gesproken in de diverse media. Er zijn echter een aantal verschillende cholesterolverlagende medicijnen...