Tag foutmelding <txp:/> ->  Textpattern Warning: Deze tag bestaat niet while_parsing_page_form: default, geen
Constipatie
Constipatie, ook wel obstipatiegenoemd en in de volksmond eveneens met de term verstopping aangeduid, wil in de medische wereld zeggen dat een patiënt last heeft van een vertraagde of moeizame stoelgang (defecatie). Gemiddeld heeft ongeveer vijftien procent van de bevolking last van constipatie. Het is overigens een aandoening die dikwijls voorkomt bij het zogeheten prikkelbare darmsyndroom.

Oorzaken van constipatie zijn erg uiteenlopend en variëren van een vernauwing die in de darm zit of een verlamming van de darmspieren tot het uitdrogen van de ontlasting op het moment dat deze in de dikke darm waardoor deze te hard of te droog geworden is of doordat men niet genoeg vezelrijk voedsel eet. Andere oorzaken waarom de stoelgang van iemand vertraagd kan zijn, zijn: een infectie die veroorzaakt is door parasieten, het gebruik van opiaten zoals bijvoorbeeld morfine, ten gevolge van de productie van het hormoon progesteron tijdens een zwangerschap of een tekort aan kalium bijvoorbeeld ten gevolge van het te veel gebruiken van laxeermiddelen zoals vaak het geval is bij een patiënt die lijdt aan anorexia nervosa. Verder kunnen zogenaamde psycosomatische oorzaken de stoelgang doen vertragen.

Om de stoelgang weer te verbeteren kan men de voedingsgewoonten aanpassen. Men kan bijvoorbeeld iedere dag één of twee glazen lauwwarm water drinken. Verder is het van belang iedere dag genoeg vocht binnen te krijgen: tenminste anderhalve liter.

Doordat de darmen nogal gesteld zijn op regelmaat is het verder aan te bevelen om op vaste tijden naar het toilet gaan. Ook het hebben van voldoende lichaamsbeweging kan een positief effect hebben op de stoelgang, evenals het eten van verse rauwe groente, bonen en peulvruchten. Ook vers fruit, mue4sli, zilvervliesrijst, pruimen, gedroogde abrikozen en volkerenproducten zijn goed voor de stoelgang. Chocolade, snoep, eieren, kaas en producten die bereid worden uit witmeel kan men daarentegen beter niet eten.

Tevens kan het helpen aan elke maaltijd een eetlepel tarwezemelen toe te voegen, bijvoorbeeld door het nagerecht mengen. Eventueel kan bij een broodmaaltijd extra enzymen geslikt worden (verkrijgbaar in de vorm van een voedingssupplement). Het eten van dierlijke vetten kan men echter beter zoveel mogelijk proberen te vermijden bij constipatie.

Constipatie is hetzelfde als obstipatie, namelijk een vertraagde of een moeizame stoelgang. In de volksmond spreekt men in een dergelijk geval echter ook van van een verstopping. In het geval van constipatie is er sprake van een niet regelmatige, moeizame en in sommige gevallen zelfs van een pijnlijke stoelgang met...

Er zijn een aantal oorzaken bekend die voor constipatie kunnen zorgen. Sommige van deze oorzaken kan men beïnvloeden terwijl andere oorzaken niet altijd door een patiënt te voorkomen zijn. Zo kan bijvoorbeeld een vernauwing in de darm de stoelgang vertragen of bemoeilijken. Verder kan men denken aan factoren zoals een...