Tag foutmelding <txp:/> ->  Textpattern Warning: Deze tag bestaat niet while_parsing_page_form: default, geen
Diarree
Diarree, oftewel buikloop, is een voornamelijk dunne, brijachtige tot zelfs een waterige (in sommige gevallen ook slijmerige) ontlasting welke samen gaat met de nood om dringend naar het toilet te gaan. De ontlasting dient dus dunner te zijn dan onder normale omstandigheden, frequenter komen dan normaal (drie of meer malen op een dag) en meer volume hebben (200 milliliter per etmaal of meer) dan normaal is. Het woord diarree is van het Grieks dia (vertaald als door) afgeleid in combinatie met reo dat met stromen kan worden vertaald en betekent dus letterlijk doorstromen. Diarree gaat vaak gepaard met een onprettig, drukkend gevoel in de buik, en/of met plotselinge buikpijn of krampen. Men voelt zich dikwijls slap en verzwakt, want door een te groot voedsel- en vochtverlies gaat de fysieke toestand immers achteruit.

De definitie van acute diarree luidt: een plotseling optredende afwijking van het, voor een persoon gebruikelijke, ontlastingspatroon met een maximale duur van veertien dagen, waarbij de frequentie en de hoeveelheid van de ontlasting toe zijn genomen en de ontlasting een grotere hoeveelheid water bevat dan gewoonlijk. Andere beroepsgroepen, zoals maag- darm en leverartsen, gebruiken dikwijls wat andere definities waarin termen als meer en vaker dan normaal in maat en getal gedefinieerd zullen worden. Diarree gaat in veel gevallen samen met buikkrampen en zo nu en dan eveneens met overgeven. Chronische diarree heeft gelijksoortige kenmerken als de gewone diarree, enkel duurt chronische diarree per definitie langer dan veertien dagen.

Diarree kan worden veroorzaakt door: een virusinfectie (buikgriep), een bacteriele infectie of door een andere darmparasiet. De veroorzaker van de diarree is in bepaalde gevallen eveneens bepalend voor de wijze van behandelen hoewel men in de meeste gevallen enkel uitdroging tracht tegen te gaan. Dit kan men doen door de vochtbalans van het lichaam op peil te houden door voldoende vocht binnen te krijgen.

Men kan diarree krijgen door het eten of drinken van besmet voedsel of drank maar ook van een slechte hygiëne. Met name wanneer men de handen niet wast na een toiletbezoek of voor het eten. Jonge kinderen kunnen ook diarree krijgen wanneer hun tandjes gaan doorkomen.

Diarree betekent het hebben van een dunne, waterige ontlasting, welke samen kan gaan met krampen in de buik en overgeven en in sommige gevallen eveneens met koorts. In een ernstige geval van diarree wordt er veel vocht door het lichaam verloren. Dikwijls gaat diarree na ongeveer één of twee dagen...

Diarree is eigenlijk geen aandoening op zich maar een symptoom van een onderliggend probleem, vaak van het maag-darmkanaal. Er bestaan twee vormen van diarree, te weten: een acute- en een chronische diarree. Bij een chronische vorm van diarree is zogenaamde zelfmedicatie niet geschikt als behandeling en dient men een arts...