Tag foutmelding <txp:rvm_related_articles limit="5" wraptag="ul" break="li" label="Bekijk ook eens" labeltag="p"
section_exclude='<txp:section title="0" />'/> ->  Textpattern Error: Unknown column 'NULLDATETIME' in 'where clause' while_parsing_page_form: default, geen
Tag foutmelding <txp:/> ->  Textpattern Warning: Deze tag bestaat niet while_parsing_page_form: default, geen
Eelt
Eelt is lokale verdikking van de opperhuid, die kan ontstaan op plekken waar de huid bloot wordt gesteld aan wrijving en/of aan druk. Door het wrijven van de opperhuid over een bepaald oppervlak wordt deze ruwer en harder. Eelt is een beschermlaag dat ervoor zorgt dat de opperhuid niet beschadigd raakt. Een ander resultaat van wrijving of van een langdurige druk op de huid is een blaar.

Het meest ontstaat eelt onder de voet. Echter, mensen die vaak met hun handen werken krijgen ook regelmatig eelt op de handen, bijvoorbeeld wanneer men in de bouw aan het werk is, bij reparatie de van auto’s of fietsen is betrokken, of in een traditioneel beroep zoals bijvoorbeeld een smid werkzaam is. Ook bepaalde musici kunnen eelt op de handen krijgen, dit komt voor bij personen die onder andere een strijk- of een snaarinstrument bespelen. Musici zoals gitaristen kunnen zo een verdikte huidlaag krijgen op de toppen van hun vingers vanwege de druk die deze op de snaren moeten zetten. De eeltlaag is echter vaak gewenst vanwege de pijn die door de druk op de vingertoppen kan ontstaan tijdens het langdurig spelen. Personen die veel met een pen schrijven krijgen in sommige gevallen eelt op de wijsvinger of op de middelvinger door de druk van de pen op de huid.

Eelt kan ook ontstaan door een verandering van de temperatuur maar evengoed als gevolg van hitte, een veranderde samenstelling van het transpiratievocht of bepaalde ziekten. Erfelijkheid kan eveneens een rol spelen bij het ontstaan van eelt. De vorming ervan hangt immers af van de stand van de botten. Op het moment dat bepaalde botten harder moeten werken dan zal er een dikke huidlaag *ontstaan.

Ongewenst* eelt kan men zelf weghalen door middel van een zogenaamde eeltrasp te gebruiken, op die manier kan men eventuele uitslag of uitbarsting van het eelt voorkomen. Een pedicure kan eelt en kloven bovendien wegsnijden,in zo’n geval wordt het eelt op een vakkundige wijze verwijderd. Daarnaast zijn er vandaag de dag ook speciale crèmes in de handel te verkrijgen waarmee men het eelt gemakkelijk en veilig weg kan halen.