Tag foutmelding <txp:rvm_related_articles limit="5" wraptag="ul" break="li" label="Bekijk ook eens" labeltag="p"
section_exclude='<txp:section title="0" />'/> ->  Textpattern Error: Unknown column 'NULLDATETIME' in 'where clause' while_parsing_page_form: default, geen
Tag foutmelding <txp:/> ->  Textpattern Warning: Deze tag bestaat niet while_parsing_page_form: default, geen
Soorten likdoorns
Een likdoorn, in de volksmond dikwijls ook als een eksteroog aangeduid, is een in de regel pijnlijke, eeltplek die naar binnen is gegroeid (eelt is een verdikking van de huid). Een likdoorn komt voor op plekken waar er een bepaalde druk en/of wrijving op de huid uit wordt geoefend, waardoor er nog meer eelt gevormd wordt. In de meeste gevallen komen de likdoorns voor op de zool van een voet, de bovenkant van een teen, op de top van een teen maar eveneens tussen de vierde en de vijfde teen of in de palm van een hand. In de kern van een likdoorn verzamelen zich de dode resten van de huid. Dit kan men zien aan de donkere kleur in het midden van de likdoorn. Over het algemeen wordt een likdoorn als een zeer pijnlijk fenomeen beschouwd, het voelt soms zelfs aan alsof er een spijker, of een ander erg scherp voorwerp, in de voet is gestoken.

Toch is de ene likdoorn de andere niet, er komen namelijk een aantal verschillende soorten voor die elk hun eigen kenmerken hebben. Zo kent men op de eerste plaats de gewone likdoorn (clavus). Deze is een pijnlijke verhoorning van de opperhuid door de uitoefening van druk en/of wrijving hierop. Daarnaast ken men nog de zogenaamde weke likdoorn (clavus interdigitalis). Deze likdoorn bevindt zich tussen de tenen, in de meeste gevallen tussen de vierde en de vijfde teen, en is erg pijnlijk omdat er voortdurend druk op blijft staan.

Een vasculaire likdoorn is daarentegen erg pijnlijk doordat er bloedvaatjes mee zijn gegroeid. Deze likdoorns kunnen vaak lastig weg worden gesneden en worden in veel gevallen daarom behandeld met behulp van een chemische pakking. Neurovasculaire likdoorn zijn, min of meer, gelijk aan de vasculaire likdoorns, enkel zijn er bij deze soort likdoorn ook zenuwuiteinden bij betrokken. Om die reden is deze likdoorn hypergevoelig en komt in de meeste gevallen voor bij mensen die een gevoelige huid hebben op de toppen van de tenen. Een zogenaamde zaadlikdoorn ontstaat zonder druk en/of wrijving en vertoont gelijkenis met een klein graankorreltje. Deze soort likdoorn is overigens niet pijnlijk.