Tag foutmelding <txp:rvm_related_articles limit="5" wraptag="ul" break="li" label="Bekijk ook eens" labeltag="p"
section_exclude='<txp:section title="0" />'/> ->  Textpattern Error: Unknown column 'NULLDATETIME' in 'where clause' while_parsing_page_form: default, geen
Tag foutmelding <txp:/> ->  Textpattern Warning: Deze tag bestaat niet while_parsing_page_form: default, geen
Symptomen van likdoorn
Men sen die last hebben van een likdoorn beweren dikwijls dat ze het gevoel hebben alsof ze stenen of op andere obstakels lopen. De volgende klachten of symptomen kunnen wijzen op de aanwezigheid van likdoorns. Men voelt een relief op de huid dat is verhard waarbij het oppervlak van de huid ruwere en dikker is dan de huid die om de likdoorn heen is gelegen. De huid kan bovendien gaan schilferen en droog, of juist wasachtig, zijn. Men kan daarnaast pijn of gevoeligheid onder de huid ervaren. Soms halen mensen, weliswaar ten onrechte, likdoorns en eelt door elkaar en gebruiken deze termen willekeurig, maar beide aandoeningen zijn echter niet hetzelfde.

Likdoorns zijn namelijk minder groot dan eelt. Bovendien hebben likdoorns in het algemeen (niet in alle gevallen) een harde kern die omgeven is door een huid die ontstoken is. In de meeste gevallen komen likdoorns voor op de plaatsen van de huid waar geen gewicht op rust. Wanneer men een likdoorn indrukt dan kan dit erg veel pijn veroorzaken, bij eelt is dit helemaal niet het geval. In tegenstelling tot bij eelt heeft een likdoorn vaak een vaste ronde vorm en varieert niet qua vorm of oppervlak.

Op het moment dat een likdoorn erg ontstoken raakt of erg pijnlijk is geworden dan is het sterk aan te raden om met deze klachten langs de huisarts te gaan. Maar ook patiƫnten die aan bepaalde ziekten lijden zoals onder andere diabetes of die een minder geode bloedsomloop hebben doen er verstandig aan om eerst met hun huisarts te gaan praten voordat ze zelf aan de slag gaan met de verwijdering van likdoorns. Wanneer men dit immers niet op een verantwoorde wijze uitvoert kan dat voor ernstige complicaties zorgen zoals een infectie of een bloeding. Vaak is het echter verstandig om een dergelijke verwijdering uit te laten voeren door een gediplomeerd, en dus een bevoegd, pedicure. Deze kan vaak ook adviseren over het voorkomen van likdoorns op de voetzolen zodat men deze niet telkens ziet terugkeren. Men moet overigens niet te lang wachten als men een likdoorns heeft om deskundige hulp te vragen.