Tag foutmelding <txp:rvm_related_articles limit="5" wraptag="ul" break="li" label="Bekijk ook eens" labeltag="p"
section_exclude='<txp:section title="0" />'/> ->  Textpattern Error: Unknown column 'NULLDATETIME' in 'where clause' while_parsing_page_form: default, geen
Tag foutmelding <txp:/> ->  Textpattern Warning: Deze tag bestaat niet while_parsing_page_form: default, geen
Fietsen voor beginners
Fietsen is een bezigheid die iedereen kan leren. Het is niet meer dan een kwestie van aantrappen en balans bewaren. Speciaal voor met name allochtone vrouwen worden nogal eens fietslessen gegeven bij buurthuizen en bij scholen. Als je nog nooit gefietst hebt dan is het belangrijk om eerst vertrouwd te raken met de fiets. Loop eerst een rondje met de fiets, leer waar de remmen zitten en hoever je het stuur moet draaien om een hoek om te gaan. Controleer of de fiets goed staat afgesteld voor je iemand leert fietsen. Fietsen voor beginners is bij volwassenen hetzelfde als een kleuter leren fietsen. Bewaar je geduld, wijs op fouten en prijs de goede pogingen.

Als men eenmaal de slag te pakken heeft dan gaat het fietsen snel. Iemand die kan fietsen wil dan ook het liefst snel de weg op. Vaak gaat men hierbij met een groepje de weg op dat net heeft leren fietsen. Kies voor een veilige route en laat de fietsers achter elkaar aanrijden. Rijdt met een begeleider voor- en achter de groep. Laat regelmatig een bocht omslaan naar zowel links als rechts en rem regelmatig af. Door het remmen krijgt de groep controle over de fiets en het evenwicht. Bovendien leert men snel dat afstand houden belangrijk is. Als je onderweg bent dan moet je iets van de eerste hulp bij fietsen kennen. Ook dat moet je leren bij fietsen voor beginners.

Leer hoe je een lampje moet verwisselen, hoe je een ketting terug moet leggen en hoe je een band moet plakken. Het onderhoud van de fiets is belangrijk voor het goed functioneren. Leer hoe hard een band opgepompt moet worden. Let hierbij zelf ook op, te hard kan oncomfortabel zijn op een hobbelige weg, bij te slappe banden moet je veel te hard trappen. Bovendien kun je met slappe banden je bandenframe beschadigen. Bij een verre fietstocht is een pomp en een reparatietasje belangrijk. In het reparatietasje dat je onder het zadel kunt hangen, kun je twee reservelampjes doen. Controleer de kettingspanning en smeer deze regelmatig om soepel te kunnen fietsen.