Tag foutmelding <txp:rvm_related_articles limit="5" wraptag="ul" break="li" label="Bekijk ook eens" labeltag="p"
section_exclude='<txp:section title="0" />'/> ->  Textpattern Error: Unknown column 'NULLDATETIME' in 'where clause' while_parsing_page_form: default, geen
Tag foutmelding <txp:/> ->  Textpattern Warning: Deze tag bestaat niet while_parsing_page_form: default, geen
 Fietshelmen
In Nederland is een fietshelm nog altijd niet verplicht. In veel andere Europese landen maar ook buiten Europa is het dragen van een fietshelm heel normaal. Een fietshelm draagt toe aan de veiligheid van fietsers. De meeste zware letsels hadden voorkomen kunnen worden als de fietser een fietshelm had gedragen. Bij kinderen die leren fietsen wordt de fietshelm steeds vaker gebruikt. Ook recreantrenners en mountainbike berijders gebruiken steeds vaker een fietshelm. Een fietshelm werkt volgens hetzelfde principe als een helm voor de brommer of scooter. Een laag schuim beschermt het hoofd terwijl een laag plastic het schuim beschermd.

Er zijn verschillende soorten fietsenhelmen voor verschillende gelegenheden en verschillende terreinen. De lichtste fietsenhelmen zijn sporthelmen. De sport fietsenhelmen worden gebruikt door wielrenners die meedoen aan wedstrijden maar ook door mensen die voor de hobby of om te trainen op de sportfiets stappen. Er zijn verschillende soorten sporthelmen in verschillende uitvoeringen en kleuren. De sport fietshelmen bieden bovendien een ruime hoeveelheid aan ventilatie. De beste fietshelmen zijn deze die ontworpen zijn voor mountainbikes. Mountainbikes worden voor terreinraces ontworpen en moeten daarom ook aan alle omstandigheden aangepast zijn om voldoende bescherming te kunnen bieden. Een kwalitatief goede tussenbescherming biedt de BMX fietsenhelm. De BMX- en mountainbike fietsenhelmen bieden een betere bescherming voor het hoofd dan de sporthelmen.

Als je een fietshelm gaat kopen dan moet je letten op de kwaliteit voor de voor jouw geplande bestemming. De helm moet goed passend zitten, hij moet strak aangetrokken kunnen worden en niet kunnen verschuiven als je draait of ja of nee schudt. Probeer dit uit in de winkel. Een goede fietsenhelm bedekt ongeveer de helft van je voorhoofd. Let op dat je een goedgekeurde fietsenhelm koopt. Fietsenhelmen kunnen behoorlijk kostbaar zijn maar het is toch belangrijk voor je gezondheid om deze op tijd te vervangen. De kwaliteit van het schuim neemt bij gebruik af, de snelheid is afhankelijk van het gebruik van de fietsenhelmen. Ga voorzichtig om met fietsenhelmen, elke keer als deze valt neemt de kwaliteit af. Vervang fietsenhelmen sowieso als je een ongeluk hebt gehad waarbij de fietsenhelm een smak heeft gemaakt.