Tag foutmelding <txp:rvm_related_articles limit="5" wraptag="ul" break="li" label="Bekijk ook eens" labeltag="p"
section_exclude='<txp:section title="0" />'/> ->  Textpattern Error: Unknown column 'NULLDATETIME' in 'where clause' while_parsing_page_form: default, geen
Tag foutmelding <txp:/> ->  Textpattern Warning: Deze tag bestaat niet while_parsing_page_form: default, geen
Leer je kind fietsen
Om je kind te leren fietsen heb je vooral een engelengeduld nodig. Vergeet niet dat je het kind niet kunt dwingen. Het kind moet zelf aangeven dat het wil fietsen zonder zijwieltjes. Dwang maakt het kind alleen maar angstiger en onzekerder. Oefen altijd op een veilige plek waar geen verkeer komt. Geef je kind knie- en elleboogbeschermers om en het liefst een fietshelm voor kinderen op. Het ideaalste, zeker voor je zelf, is een stok met vlag achter op de fiets, zo hoef je niet de hele tijd krom te staan en bespaar je jezelf rugpijn. Bovendien voelt het kind het niet als je loslaat en zal het sneller alleen wegfietsen.

Als het goed is kan het kind al aardig op het fietsje vooruit en is het al bekend met het fietsje. Maak niet de fout om op een nieuwe fiets te leren fietsen zonder zijwieltjes. Neem het eigen fietsje en haal de zijwieltjes eraf. Het kind is veel zelfverzekerder op het eigen vervoer. Zet de rechtertrapper iets voorbij het hoogste punt en laat het kind aantrappen. Leer het kind om de linkervoet meteen omhoog te doen zodat deze direct op de andere trapper geplaatst kan worden. Leg uit dat het door moet trappen en recht vooruit moet kijken om het evenwicht te bewaren. Leer het kind hoe het moet remmen. De kans is groot dat het met vier wieltjes altijd met de voeten heeft geremd. Laat het kind afremmen voordat het gaat draaien, in het begin kan het kind onzeker zijn om zonder zijwieltjes te draaien omdat de fiets dan *wiebelt.

Juist* omdat het kind op de eigen fiets zelfstandig leert fietsen zal het de zelfverzekerdheid snel vinden. Leer het kind vooral op de stoep te fietsen als er geen volwassene bij is. De meeste kinderen leren het hanteren en draaien van de tweewielige fiets snel als zij van de ene- naar de andere hoek mogen fietsen. Je kunt het kind ook leren fietsen door de zijwieltjes telkens een stukje hoger van de grond af te zetten. Doe dit zonder dat het kind het ziet.