Tag foutmelding <txp:rvm_related_articles limit="5" wraptag="ul" break="li" label="Bekijk ook eens" labeltag="p"
section_exclude='<txp:section title="0" />'/> ->  Textpattern Error: Unknown column 'NULLDATETIME' in 'where clause' while_parsing_page_form: default, geen
Tag foutmelding <txp:/> ->  Textpattern Warning: Deze tag bestaat niet while_parsing_page_form: default, geen
Wielertoerisme
Wielertoerisme is fietsen voor je plezier of in een competitie. Het is een vrijetijdsrit waar geen bekendheid aan vastzit zoals bijvoorbeeld bij de tour de France of de Vuelta in Spanje. De wielrenners die meerijden zijn vaak al wat ouder dan de bekende wielrenners. In steeds meer landen wordt een wielerwedstrijd voor amateurs of zoals ze liever genoemd worden competitieve wielertoeristen georganiseerd voor een grote ronde van start gaat. De wielertoeristen rijden de wedstrijden met plezier en de kijkers kunnen alvast in de stemming komen. Naast de route zie je steeds vaker wielertoeristen hele gedeelten meerijden bij de échte rondes die verreden worden. Dit kan op racefietsen zijn maar ook op elke andere fiets.

De recreatierenners rijden vaak een eigen parcours, alleen of met een groep. Ook langs bekende koersen en wedstrijden rijden recreatierenners mee. Bij recreatierenners kennen we het wielrennen als toertochten, bij wedstrijden wordt het cyclosportieve genoemd. Als je mee wilt doen met de cyclosportieve moet je wel gepaste wielrenners kleding en een goede racefiets bezitten. In Frankrijk en in Italië wordt het wielertoerisme al jaren beoefend. Er zijn zelfs cyclosportieve die naamsbekendheid hebben opgebouwd. In de lage landen is het wielertoerisme bekend vanwege de voorronden die gereden worden in competitieverband voor wielertoeristen voor de in ons gebied belangrijke wielerwedstrijden zoals de Ronde van Vlaanderen en de Amstel Gold race. De ronde van de wielertoeristen wordt een dag voor de grote race gereden.

In landen waar de ronden van wielertoeristen gereden wordt kan het voorkomen dat recreantrijders ook aan de start verschijnen. Het verschil tussen de twee is de inzet en het fanatisme. De wielertoerist geniet van het te berijden terrein en ziet de omgeving. De cyclosportieven gaan voor de winst, net zoals de grote ronde de dag later. Ook in het wielertoerisme is het eervol als je de ronde op je naam kunt schrijven. In het gebied waar een ronde verreden wordt worden ook vaak toeristische routes uitgezet voor de wielertoeristen. Elk jaar lijken er meer wielertoeristen bij te komen die met hun fiets de omgeving gaan verkennen in combinatie met het bezoek aan een wielerronde.