Tag foutmelding <txp:rvm_related_articles limit="5" wraptag="ul" break="li" label="Bekijk ook eens" labeltag="p"
section_exclude='<txp:section title="0" />'/> ->  Textpattern Error: Unknown column 'NULLDATETIME' in 'where clause' while_parsing_page_form: default, geen
Tag foutmelding <txp:/> ->  Textpattern Warning: Deze tag bestaat niet while_parsing_page_form: default, geen
Eten na een gastric bypass
Doordat er een gastric bypass uit is gevoerd zal men het eetpatroon drastisch om dienen te gooien. Men wordt door een dergelijke medische ingreep, min of meer, gedwongen, om beperkte hoeveelheden voedsel tot zich te nemen. De maag is immers qua volume aanzienlijk teruggebracht.

Men zal dus goed moeten weten hoeveel men van een bepaald voedingsmiddel mag nuttigen. Zou men bijvoorbeeld een grotere hoeveelheid suikers tot zich nemen dan is voorgeschreven dan loopt men de kans dat het fenomeen dumping optreedt. Dumping is een situatie die te vergelijken is met een hyperinsuline reactie van een diabeet. Hierdoor kan men zich niet alleen erg zwak of ziek voelen maar zelfs in een soort shocktoestand terechtkomen.

Voor een patiënt die een gastric bypass uit heeft laten voeren is het van groot belang dat er gedurende de dag regelmatig wordt gegeten en dat het voedsel voldoende nuttige energie bevat. Dit voedsel dient daarnaast af te zijn gestemd op de gewijzigde situatie in het spijsverteringstelsel van het lichaam. Men zal dus moeten kiezen voor kleine porties met evenwichtige voeding moeten kiezen en daarnaast de nodige voedingssupplementen moeten gebruiken om geen tekorten te krijgen aan een aantal vitamines, mineralen en spoorelementen.

Om alles na de operatieve ingreep in goede banen te laten lopen zal een patiënt met een gastric bypass worden begeleid door een diëtist op het gebied van de te gebruiken voedingsmiddelen en het samenstellen van een geschikt dieet. Doorgaans zal aan worden geraden om drie maal per dag een maaltijd te gebruiken die bestaat uit uitsluitend vaste voeding. Hier tussendoor (inde loop van een ochtend of middag) kan men dan gezonde dingen nuttigen zoals een cracker, wat yoghurt of fruit. Verder zal men voldoende vocht, in beperkte hoeveelheden tegelijk, moeten opnemen.

Zou men immer te veel in één keer drinken dan zou het voedsel te snel weg worden gespoeld naar de dunne darm met als gevolg dat de patiënt zich niet lekker gaat voelen. Overigens zal men dranken moeten vermijden waarin koolzuur zit en zich moeten beperken tot dranken zoals vruchtensap, zuivel zoals bijvoorbeeld melk of karnemelk, water zonder prik, thee en koffie