Tag foutmelding <txp:rvm_related_articles limit="5" wraptag="ul" break="li" label="Bekijk ook eens" labeltag="p"
section_exclude='<txp:section title="0" />'/> ->  Textpattern Error: Unknown column 'NULLDATETIME' in 'where clause' while_parsing_page_form: default, geen
Tag foutmelding <txp:/> ->  Textpattern Warning: Deze tag bestaat niet while_parsing_page_form: default, geen
Krakende gewrichten
Krakende gewrichten kun je horen als je na lang zitten opeens opstaat of als je jezelf uitrekt. Vaak wordt er vooral tegen jonge mensen lachend “ouwe” gezegd. Krakende gewrichten hoeven echter niets met ouderdom of slijtage te maken te hebben. Als je lang in een houding zit of lang je spieren niet hebt gebruikt dan worden deze door de strekkende bewegingen los gemaakt. Je hoort de krakende gewrichten maar een moment en het kraken doet geen pijn. Als je bij elke beweging krakende gewrichten hebt of als het kraken van de gewrichten vergezeld gaat met pijn dan kan er we iets aan de hand zijn in de gewrichten.

Krakende gewrichten vergezeld van pijn kunnen voorkomen bij een verkeerde beweging of harde klap. Bekend is de plotselinge meniscus die vaak bij sporten ontstaat. Je voet blijft recht in dezelfde houding terwijl je knie een draaiende beweging maakt. Door deze onnatuurlijke beweging raakt het gewricht beschadigd. De gevolgen zijn vaak af te leiden aan het volume van het krakende gewricht en de heftigheid van de pijn. Controle is altijd belangrijk omdat een meniscus gescheurd kan zijn of het kraakbeen beschadigd.

Het kraken van de gewrichten kan de voorbode zijn van artrose. Bij een lichte artrose voelt men meestal nog geen pijn. Neemt de artrose toe dan doet het krakende gewricht ook pijn. De botten in het gewricht zijn niet meer beschermd door kraakbeen en schuren bij beweging van het gewricht over elkaar heen. Het schuren van de botten veroorzaakt het krakende geluid in de gewrichten. Vooral bij toenemende artrose kan het kraken van het gewricht veranderen in een luide knak bij een lichte beweging van het gewricht. De luide knak gaat bij artrose meestal samen met een heftige pijn in het gewricht. Tegen krakende gewrichten kan soms fysiotherapie helpen. Het vaakst heb je last van krakende gewrichten bij de enkel en knie, waarschijnlijk omdat daar het meeste gewicht op rust. Artrose kan niet genezen geworden, wel kunnen soms stukjes uitstekend bot verwijdert worden. Heb je vaak last van pijnlijk krakende gewrichten dan zal de huisarts je doorverwijzen naar de orthopeed.