Tag foutmelding <txp:rvm_related_articles limit="5" wraptag="ul" break="li" label="Bekijk ook eens" labeltag="p"
section_exclude='<txp:section title="0" />'/> ->  Textpattern Error: Unknown column 'NULLDATETIME' in 'where clause' while_parsing_page_form: default, geen
Tag foutmelding <txp:/> ->  Textpattern Warning: Deze tag bestaat niet while_parsing_page_form: default, geen
Rood gezicht
Een rood gezicht kan door verschillende oorzaken ontstaan. Vaak is een rood gezicht een tijdelijke aandoening, soms kan het rood gezicht ook een blijvend, of terugkerend karakter hebben. Een rood gezicht kan ontstaan door een plotselinge stijging van de bloeddruk of als een emotionele reactie. Verlegenheid, woede maar ook intensieve inspanning kunnen voor een rood gezicht zorgen. Het rood verdwijnt weer als men tot rust gekomen is. Ook zijn er aandoeningen die voor een rood gezicht kunnen zorgen. Sommige aandoeningen kunnen genezen worden maar bij sommigen zoals psoriasis kan het rood in het gezicht ook een uitbreiding zijn waarbij genezing niet mogelijk is. Bij eczeem in het gezicht kan het rood op- en af gaan.

Roodvonk is een aandoening die tijdelijk een rood gezicht veroorzaakt. Acne is ook tijdelijk maar duurt vaak wel langer als roodvonk. Het rood verspreid in de meeste gevallen over het voorhoofd, de neus en de wangen, men spreekt dan wel over een rood masker. Bij de meeste aandoeningen die rood in het gezicht veroorzaken blijven de ogen en het gebied rond de mond blank. Sommige aandoeningen zoals roodvonk kunnen de ogen wel bedreigen, als er rode uitslag op de oogleden komt moet meteen de arts gewaarschuwd worden. Voor veel oorzaken kan de huisarts of dermatoloog wel een behandeling voorschrijven zoals zalven of crèmes en medicijnen.

Blijvend een rood gezicht kan veroorzaakt worden door verwijde bloedvaatjes in de huid. Vaak is de roodheid dan verspreid over het gebied rond de jukbeenderen, de kin en de neus. Deze aandoening wordt couperose genoemd. Bij ernstige couperose ontstaan naast de rode plekken ook bultjes en puistjes waardoor het rode gedeelte verdikt lijkt. Ook een reactie op medicijnen kan een rood gezicht veroorzaken, een ander recept kan de roodheid laten verdwijnen. Een rood gezicht kan ook ontstaan door allergie of door irritatie van de huid. Irritatie van de huid kan optreden bij bijvoorbeeld schraal weer of zout water, spoel je altijd af na het zwemmen in zee. Allergie kan door veel verschillende oorzaken ontstaan, het kan door voedingswaren zoals aardbeien zijn maar ook door zeep, crèmes en make-up.