Tag foutmelding <txp:rvm_related_articles limit="5" wraptag="ul" break="li" label="Bekijk ook eens" labeltag="p"
section_exclude='<txp:section title="0" />'/> ->  Textpattern Error: Unknown column 'NULLDATETIME' in 'where clause' while_parsing_page_form: default, geen
Tag foutmelding <txp:/> ->  Textpattern Warning: Deze tag bestaat niet while_parsing_page_form: default, geen
Is kaas gezond?
In een heleboel landen worden kazen gemaakt. Hierbij kan men onder andere denken landen zoals Frankrijk, Zwitserland en Nederland. In Nederland zijn de kazen Edammer en Goudse kaas bijvoorbeeld zeer bekend. Kaas wordt dikwijls uit koemelk bereid hoewel deze melk eveneens afkomstig kan zijn van een geit, een schaap of een buffel. De kaas van melk van een buffel wordt overigens vaak aangeduid als mozarella en heeft een typische *smaak.

Er* zijn een heleboel mensen die niet alle te veel maar eveneens te vet eten. Toch komt in een uitgebalanceerd dieet ook vaak kaas voor. Het is echter van belang dat men gevarieerd eet, niet te veel van één specifiek product eet, niet zoveel verzadigd vet binnen dient te krijgen, volop groente, fruit en brood moet gebruiken op een dag en veilig om dient te springen met voedsel. Voor kaas wil dit zeggen dat men deze wel op het brood kan eten, maar dat men echter geen zestal boterhammen op een dag moet eten die belegd zijn met kaas, omdat men in zo’n geval een te grote hoeveelheid vet binnen zou krijgen. Kaas bestaat behalve uit vetten ook voor een groot deel uit vocht. Verder bevat kaas ongeveer een derde deel vet en ongeveer een kwart uit eiwitten. De energie (kilocalorieën) staat voor circa 75 kilocalorieën voor elke 20 gram kaas. Dit is ongeveer gelijk aan een plak kaas zoals die voorverpakt in de winkel wordt verkocht.

In de meeste soorten kaas komen een aantal belangrijke mineralen voor, te weten fosfor, calcium (kalk) en natrium. Daarnaast bevat kaas een aantal uiteenlopende vitaminen zoals onder andere: vitaminen A, vitamine B en vitamine D. Smeerkaas is eveneens een bekende soort kaas maar in vergelijking tot de stevigere kazen bevat deze bevat een grotere hoeveelheid water. Daardoor bevat smeerkaas niet zoveel eiwit en vet in elke honderd gram product. Smeerkaas is dan ook erg populair bij mensen die af willen vallen maar toch een lekker en gezond broodbeleg willen *gebruiken.

Naast* als broodbeleg kan men kaas verder nog prima gebruiken in talloze warme en koude gerechten zodat er volop mee kan worden gevarieerd.