Een paprika bevat een heleboel vitamine C. De rode paprika zelfs nog meer dan de groene variant. Bovenal bevat een paprika ook een heleboel vezels, welke een positieve werking hebben op de menselijke darmen. Mensen die last hebben van gevoelige darmen is het wel aan te bevelen om het vel eerst van de paprika af te halen, zodat men minder last klachten zal krijgen. De paprika bevat verder ook nog betacaroteen. Op het moment dat dit betacaroteen het lichaam binnenkomt dan wordt dit in vitamine A omgezet. Vitamine A is goed voor het afweermechanisme van de mens en is dus eveneens zeer gezond. Verder is een paprika arm aan vetten en bevat deze zelfs geen cholesterol.
Niet alleen bevat een paprika een groot aantal goede voedingsstoffen. daarbij komt verder nog dat er in een paprika weinig calorieën zitten en dus een gezond, caloriearm, tussendoortje kan vormen voor mensen die op hun gewicht willen letten of af moeten vallen. Men kan dus gerust een stuk paprika eten op het werk, of tussendoor eten maar evengoed op elk moment van de dag dat men hier zin in heeft. Een stukje paprika zal de honger even stillen en men eet een gezond product, dat zeker geen dikmaker is en dus voor iedereen toe is gestaan.
Niet alleen is paprika erg gezond, ook kan men er volop mee varieren. Naast paprika’s rauw te gebruiken kan men er namelijk ook prima een salade van maken of deze in een soep of saus verwerken. Natuurlijk leent een paprika zich eveneens uitstekend om te worden gebakken, gekookt of gegrild zodat men elke dag een andere bereidingswijze zou kunnen gebruiken. Als bijkomend voordeel van een parika kan worden genoemd dat deze vrucht in zoveel verschillende kleuren te koop is dat men er een gerecht of een bord feestelijk mee kan versieren.