Tag foutmelding <txp:rvm_related_articles limit="5" wraptag="ul" break="li" label="Bekijk ook eens" labeltag="p"
section_exclude='<txp:section title="0" />'/> ->  Textpattern Error: Unknown column 'NULLDATETIME' in 'where clause' while_parsing_page_form: default, geen
Tag foutmelding <txp:/> ->  Textpattern Warning: Deze tag bestaat niet while_parsing_page_form: default, geen
Is pompoen gezond?
De pompoen behoort tot de familie van de meloen evenals tot die van de komkommer. Er bestaan een groot aantal soorten pompoenen: de zomer- en winterpompoenen. Dit heeft te maken met de houdbaarheid ervan. Zomerpompoenen zijn namelijk maar beperkt houdbaar. Na de bloei worden deze dan ook geoogst. Op dit ogenblik is de schil van de pompoen nog niet hard geworden en kan om die reden eveneens worden gegeten. Het vruchtvlees van de pompoen heeft een zoete smaak. Hoewel veel mensen hier niet van op de hoogte zijn behoort ook de courgette tot de pompoensoorten. De courgette lijkt een beetje op de komkommer en is groen-gelige van kleur. De schil van de courgette is zacht en daardoor eveneens prima te eten. Bij de winterpompoen daarentegen is de schil niet voor consumptie geschikt. Deze schil is namelijk hard en dik. De winterpompoen vertoond veel gelijkenis met de zogenaamde *reuzepompoen.

Een* pompoen bevat de stof betacaroteen welk zorgt voor de typische oranje kleur waaraan men denk als men een pompoen in gedachten heeft. Verder bevat een pompoen calcium (wat voor stevige botten en een stevig gebit zorgt), vitamine C en voedingsvezels (voor een goede werking van de darmen). Bovenal bevat een pompoen niet veel kilocalorieën (slechts 26 kcal. in elke honderd gram). Daardoor is een pompoen erg gezond. Men kan dus met een gerust hart pompoen op het menu zetten. Zo kan men deze verwerken in een lekkere soep of een heerlijke ovenschotel. Een ander voordeel van het gebruik van een pompoen is dat men deze voor zowel zoete als voor hartige gerechten kan gebruiken.

Ook voor mensen die gewicht willen verliezen is de pompoen een prima optie. Men krijgt immers maar weinig calorieën binnen terwijl men toch naar hartenlust kan variëren en nog veel vezels en andere voedingsstoffen binnenkrijgt ook. Men hoeft zich dus niet schuldig of bezwaart te voelen wanneer men nog eens een extra portie pompoen op het bord schept. Uiteraard geldt dat in mindere mate voor de zoete gerechten waarin de pompoen is verwerkt. Voor kinderen zijn dit juist weer prima gerechten om toch groente binnen te krijgen.