Een* pompoen bevat de stof betacaroteen welk zorgt voor de typische oranje kleur waaraan men denk als men een pompoen in gedachten heeft. Verder bevat een pompoen calcium (wat voor stevige botten en een stevig gebit zorgt), vitamine C en voedingsvezels (voor een goede werking van de darmen). Bovenal bevat een pompoen niet veel kilocalorieën (slechts 26 kcal. in elke honderd gram). Daardoor is een pompoen erg gezond. Men kan dus met een gerust hart pompoen op het menu zetten. Zo kan men deze verwerken in een lekkere soep of een heerlijke ovenschotel. Een ander voordeel van het gebruik van een pompoen is dat men deze voor zowel zoete als voor hartige gerechten kan gebruiken.
Ook voor mensen die gewicht willen verliezen is de pompoen een prima optie. Men krijgt immers maar weinig calorieën binnen terwijl men toch naar hartenlust kan variëren en nog veel vezels en andere voedingsstoffen binnenkrijgt ook. Men hoeft zich dus niet schuldig of bezwaart te voelen wanneer men nog eens een extra portie pompoen op het bord schept. Uiteraard geldt dat in mindere mate voor de zoete gerechten waarin de pompoen is verwerkt. Voor kinderen zijn dit juist weer prima gerechten om toch groente binnen te krijgen.