Tag foutmelding <txp:rvm_related_articles limit="5" wraptag="ul" break="li" label="Bekijk ook eens" labeltag="p"
section_exclude='<txp:section title="0" />'/> ->  Textpattern Error: Unknown column 'NULLDATETIME' in 'where clause' while_parsing_page_form: default, geen
Tag foutmelding <txp:/> ->  Textpattern Warning: Deze tag bestaat niet while_parsing_page_form: default, geen
Is prei gezond?
De prei behoort tot de familie van de knoflook en de ui. Op het moment dat men prei in een koelkast legt dan is deze circa drie weken goed te houden. Het is van belang om de prei even te wassen voordat men deze gaat eten of bereiden. Dit gaat het meest eenvoudig door het groen van de prei af te snijden en de witte stam daarna in de lengte doormidden te snijden. Wanneer men het laatste stukje aan elkaar vast laat zitten dan kan men de prei in één stuk wassen.

Prei bevat slechts weinig calorieën en ook weinig vet, te weten: 28 kcal en 0,3 gram vet in elke honderd gram. Eveneens is cholesterol in prei niet aanwezig. Wel bevat de groente een heleboel water, vezels, vitaminen en mineralen. In prei is eveneens de stof allicine aanwezig. Dit betreft een zwavelverbinding welke zorgt voor de typische geur en smaak van een prei. Voor het menselijk lichaam is deze stof goed, want het doodt ziekteverwekkende bacteriën.

Het eten van prei is dus zeer gezond, het bevat een groot aantal mineralen zoals fosfor, calcium, ijzer, zink, magnesium, mangaan en koper. Maar eveneens een groot aantal vitaminen zijn in deze groente volop aanwezig, waaronder vitamine A, B1, B2, B6, B11 en C.

Prei kan dus prima deel uitmaken van een dieet voor mensen die af willen vallen of op gewicht willen blijven. Als nadeel van prei wordt overigens wel vaak vermeld dat men er winderig van kan worden of dat men er een minder aangenaam ruikende adem door kan krijgen.

Men kan prei zoals als groente bij een maaltijd serveren maar evengoed in een soep verwerken of er een salade van maken. Ook om gerechten mee te garneren is prei prima te gebruiken. De groente kan men naast rauw eten ook stoven, (roer)bakken of verwerken in schotels zodat er voor elk wat wils bereid kan worden en ook lastige eters gemakkelijk voldoende groente binnen kunnen krijgen. Voordat men prei gaat gebruiken dient men er wel voor te zorgen dat al de aarde en ander vuil van de groente af is gewassen.