Tag foutmelding <txp:rvm_related_articles limit="5" wraptag="ul" break="li" label="Bekijk ook eens" labeltag="p"
section_exclude='<txp:section title="0" />'/> ->  Textpattern Error: Unknown column 'NULLDATETIME' in 'where clause' while_parsing_page_form: default, geen
Tag foutmelding <txp:/> ->  Textpattern Warning: Deze tag bestaat niet while_parsing_page_form: default, geen
Is yoghurt gezond?
Yoghurt heeft al voor een erg lange tijd een zeer gunstig imago en het is bovendien zeer goed voor de gezondheid. Yoghurt is dan ook zeer geliefd in ons land maar eveneens in een heleboel andere streken en landen verspreid over heel de wereld ook in andere landen. Zo eten mensen in België bijvoorbeeld elk jaar gemiddeld twaalf kilo yoghurt, de Fransen nuttigen zo’n 21 kilo van dit zuivelproduct per jaar en gebruikt men in Nederlands 31 kilo per persoon per jaar. De Spanjaarden eten zo’n 18 kilo yoghurt per hoofd van de bevolking per jaar en de inwoners van Duitsland slechts 13 kilo per persoon op jaarbasis.

In de yoghurt zijn een tweetal specifieke levende fermenten aanwezig, te weten: de Streptococcus thermophilus en de Lactobacillus bulgaricus. Enkel de melk welke is gefermenteerd, met deze twee stoffen waarbij deze van een voldoende grote hoeveelheid aanwezig dient te zijn, mag met de term yoghurt aan worden geduid. Op het moment dat er een te grote of een te kleine hoeveelheid van één van de twee unieke stoffen in zit, dat wordt een gefermenteerde melk of een gefermenteerde melkdrank genoemd.

Het feit dat het lichaam van een mens yoghurt eenvoudiger weet te verteren dan bijvoorbeeld gewone melk is te danken aan de werking van de twee soorten bacteriën welke zich in de yoghurt bevinden. Yoghurt bevordert tevens het verteren van lactose oftewel melksuiker bij mensen die last hebben van een melkintolerantie. Maar bovendien versnelt yoghurt eveneens de lediging van de maag en stimuleert daarnaast de doorvoer in de darmen. En op de laatste plaats biedt yoghurt ondersteuning aan het werk dat de darmflora verricht. Deze werking is op zijn beurt weer essentieel te noemen voor het behouden van een goede gezondheid.

Yoghurt kan men naast puur ook gemengd met vruchten, honing of een siroop eten. Op die manier krijgt men niet alleen meer variatie maar is er vaak voor ieder wat wils en krijgen kinderen gemakkelijker hun dagelijkse hoeveelheid zuivel binnen. Door de eiwitten in de yoghurt wordt immers de aanmaak van botten gestimuleerd en zullen de tanden en kiezen sterker worden.