Tag foutmelding <txp:/> ->  Textpattern Warning: Deze tag bestaat niet while_parsing_page_form: default, geen
Hepatitis a
Hepatitis A is een erg besmettelijke ontsteking van de lever die veroorzaakt wordt door het hepatitis A virus (afgekort als HAV). Het virus wordt met name overgedragen door, met ontlasting (feces), besmet drinkwater of voedsel dan wel door een direct fecaal-orale besmetting. Van hepatitisvirussen bestaan er naast het A-type nog een aantal andere types, deze worden aangegeven met de letters B tot en met G. De vier laatste types (hepatitis D, -E, -F en -G) komen bijna niet voor. Het hepatitis G virus werd nog maar kort geleden ontdekt. Het zijn met name de hepatitisvirussen A, B en C welke frequent het nieuws weten te halen.

De diverse types van het hepatitisvirus behoren tot een aantal verschillende families van virussen. Het hepatitis A virus is een RNA-virus dat behoort tot de familie Picornaviridae (waaronder eveneens bijvoorbeeld de parechovirussen en enterovirussen vallen).

Bij zuigelingen en kleuters verloopt de infectie met het hepatitis A virus vaak zonder dat dit op wordt gemerkt. Vanaf de leeftijd van vijf jaar zal ruim 50 procent van de besmette personen de ziekte met zichtbare verschijnselen doormaken. Dit loopt op tot tachtig of negentig procent bij geïnfecteerde jongeren en volwassenen.

De incubatietijd van hepatitis A is circa dertig dagen (maar kan variëren van vijftien tot wel vijftig). De meest belangrijke verschijnselen zijn misselijkheid, koorts, vermoeidheid en het verlies van de eetlust. Na een paar dagen kan er eveneens geelzucht verschijnen, met een donker gekleurde urine en in sommige gevallen ontkleurde ontlasting. Het acute ziektebeeld duurt zo’n twee tot drie weken, deze worden gevolgd door een periode van herstel van soms een paar maanden. Een hepatitis A-infectie wordt in geen geval chronisch.

In tien procent van de gevallen kan het verloop van hepatitis A langer duren, met mogelijk een terugval na een paar weken of maanden. In één procent kan het verloop heel ernstig zijn, met acuut leverfalen en overlijden. Deze kans stijgt naarmate de leeftijd vordert.

Een verhoogd risico op een ernstig beloop geldt voor personen die reeds op leeftijd zijn en mensen met: een chronisch actieve hepatitis B, chronische hepatitis C of een andere chronische leverziekte

Sinds 1992 heeft men in België over erg efficiënte en veilige hepatitis A vaccins. Er bestaan eveneens een paar gecombineerde hepatitis A en B vaccins. De bescherming bedraagt bijna honderd procent tot één jaar na het toedienen van de eerste dosis van het vaccin. Na de tweede dosis zou er...

Op een paar versterkende middeltjes na, bestaan er geen vandaag de dag nog altijd geen echte medicijnen tegen een infectie met het hepatitis A virus. Sinds het jaar 1992 beschikt men in België evenals in Nederland over veilige en erg efficiënte hepatitis A vaccins: Vaqta, Avaxim, Epaxal en Havrix. Er...