Tag foutmelding <txp:rvm_related_articles limit="5" wraptag="ul" break="li" label="Bekijk ook eens" labeltag="p"
section_exclude='<txp:section title="0" />'/> ->  Textpattern Error: Unknown column 'NULLDATETIME' in 'where clause' while_parsing_page_form: default, geen
Tag foutmelding <txp:/> ->  Textpattern Warning: Deze tag bestaat niet while_parsing_page_form: default, geen
Hooikoorts en voedselallergie
Zowel hooikoorts als een voedselallergie zijn soorten allergieën. Wanneer men echter pech heeft dan kan men van beide allergieën op eenzelfde moment last krijgen. Dat heeft te maken met de zogeheten kruisreactie De antistoffen in het lichaam welke zich op de pollen richten vergissen zich als het ware en richten zich dan eveneens op bepaalde onderdelen uit het voedsel met vervelende extra klachten als gevolg.

Van hooikoorts en van voedselallergie heeft haast iedereen wel eens wat gehoord. Wanneer men hooikoorts (ook wel een pollenovergevoeligheid of pollinose geheten) heeft dan reageren de slijmvliezen in de neus, de keel en de ogen allergisch op de pollen van planten, grassen, bomen of bloemen. Het lichaam maakt antistoffen aan tegen deze pollen en op die manier zullen er de typische klachten ontstaan.

Maar eveneens bij een voedselallergie maakt het lichaam antistoffen aan, maar dan alleen tegen bepaalde eiwitten welke men in de voeding aan zal treffen. Bepaalde eiwitten kunnen immers leiden tot allergische reacties. Daarom heten deze ook wel allergenen. Een paar voorbeelden van allergenen die in het voedsel voorkomen zijn eiwitten in noten en in (koe)melk. Eveneens door een voedselallergie krijgt men vervelende klachten, zoals galbulten, maag- of darmklachten en/of een zwelling van de *lippen.

Dat* hooikoorts en een voedselallergie in bepaalde gevallen samen kunnen gaan, is aanzienlijk minder bekend. De klachten van de voedselallergie komen in een dergelijk geval nog eens bovenop de klachten van de hooikoorts en dat maakt het extra vervelend. Het samen gaan van de allergieën heeft alles te maken met een kruisreactie, en wel deze tussen de pollen en een voedingsmiddel van plantaardige origine. Het is best ingewikkeld hoe dit alles precies in zijn werk gaat, maar het komt erop neer dat de antistof welke zich op het pollenallergeen richt, zich kan richten op diverse onderdelen van het betreffende pollenallergeen.

Een bepaald onderdeel van dat pollenallergeen komt eveneens voor in plantaardige voedingsmiddelen. De antistof welke zich op dat betreffende onderdeel richt, kan plantaardige voedingsmiddelen op deze wijze eveneens herkennen als allergeen. Daardoor gaat de antistof zich eveneens op het voedsel richten. Dit zal vervolgens een voedselallergie gaan veroorzaken.