Tag foutmelding <txp:rvm_related_articles limit="5" wraptag="ul" break="li" label="Bekijk ook eens" labeltag="p"
section_exclude='<txp:section title="0" />'/> ->  Textpattern Error: Unknown column 'NULLDATETIME' in 'where clause' while_parsing_page_form: default, geen
Tag foutmelding <txp:/> ->  Textpattern Warning: Deze tag bestaat niet while_parsing_page_form: default, geen
Huiduitslag gezicht
De huid beschermt ons tegen schadelijke stoffen en bacteriën, hij regelt de temperatuur, de ademhaling en zorgt voor een goede vochtbalans. Door alle zenuwen die in de huid zitten kunnen we warmte, kou, aanrakingen en pijn voelen. De huid bestaat uit diverse lagen. De bovenste laag moet soepel gehouden worden door talg. Dit is een vettige stof die gemaakt wordt in kleine kliertjes die zich tussen de huidcellen bevinden. Vanuit de onderste laag van onze huid wordt er gezorgd dat er voortdurend nieuwe huid wordt aangemaakt. Als er een huiduitslag optreedt, kan de patiënt daar behoorlijk veel last van hebben.

Zeker vanuit sociaal oogpunt is een huiduitslag in het gezicht een vervelende aandoening. Er zijn verschillende vormen van huiduitslag in het gezicht, eczeem kan al bij een baby aanwezig zijn. Meestal is eczeem een aangeboren aanleg. De overgevoeligheid van de huid kan door prikkels komen uit de omgeving. Soms kan dat zijn door huidschilfers, huisstofmijt, maar ook bij voedingsallergie kan huiduitslag in het gezicht optreden. Bekend is dat eczeem vooral voorkomt bij families waar astma- en hooikoortsklachten zijn. Een vlekkerige huiduitslag die in het gezicht ontstaat en ook in de hals kan de reactie zijn op stress, spanning en emoties. Dit blozen of ook wel zenuwvlekken genoemd, komt vaak bij jonge mensen voor, maar er zijn ook volwassenen die deze charmante huiduitslag in het gezicht krijgen.

Vrouwen in de overgang krijgen opvliegers. Vaak duurt dit een paar minuten en gaat het gepaard met heftig transpireren waardoor schrale plekken kunnen ontstaan, vooral rond de ogen en meestal veroorzaakt door wrijven. Bij baby’s komt het vaak voor dat ze geboortevlekken hebben. De meeste geboortevlekken zijn onschadelijk. Een wijnvlek, die het meest in het gezicht voorkomt, is in veel gevallen een goedaardige, aangeboren huidafwijking. Hierbij is sprake van een overmatige groei van bloedvaten aan de oppervlakte van de huid. Het geeft een roodachtig paarse verkleuring. In het begin zijn ze meestal plat en roze. Er bestaan behandelingen tegen wijnvlekken. Lasertherapie is het meest succesvol omdat hierbij de kleine bloedvaatjes in de huid worden vernietigd, zonder dat de huid aanzienlijk beschadigd wordt.