Tag foutmelding <txp:rvm_related_articles limit="5" wraptag="ul" break="li" label="Bekijk ook eens" labeltag="p"
section_exclude='<txp:section title="0" />'/> ->  Textpattern Error: Unknown column 'NULLDATETIME' in 'where clause' while_parsing_page_form: default, geen
Tag foutmelding <txp:/> ->  Textpattern Warning: Deze tag bestaat niet while_parsing_page_form: default, geen
IJzertekort zwangerschap
Om het lichaam gezond te houden en van voldoende zuurstof te voorzien heeft ieder mens voldoende ijzer nodig. De ijzer halen we uit ons dagelijks eten en drinken. In normale omstandigheden en bij een normaal gezond eetpatroon is deze hoeveelheid voldoende. Anders is het als je in verwachting bent. Je hoeft nog altijd niet voor twee te eten maar je moet wel voor ijzerrijke voeding en drankjes zorgen. Tijdens een zwangerschap verzorgt het lichaam eerst de baby, wat betekend dat alle goede stoffen eerst naar het kindje gaan en wat over is verspreid wordt over het eigen *lichaam.

Hoe* groter het kindje wordt hoe groter de opname van ijzer. Vooral in de laatste maanden van een zwangerschap bestaat daarom het risico op een ijzertekort. Vaak zal rond de zevende maand de gynaecoloog of verloskundige voor alle zekerheid een bloedtest afnemen. Bij vrouwen die in verwachting zijn van een meerling kan het ijzertekort al vroeger in de zwangerschap ontstaan. Bij de diagnose ijzertekort wordt vaak staalpillen voorgeschreven en een aangepast dieet. Bij een ijzertekort kan het kindje te vroeg geboren worden of een te laag geboortegewicht hebben. De symptomen bij zwangere vrouwen met een ijzertekort zijn vermoeidheid, hoofdpijn, duizeligheid, suizen van de oren en hartkloppingen.

Het is aan te raden om niet eigenhandig ijzersupplementen te nemen om een ijzertekort te voorkomen. Er zit een maximaal van vijfenzeventig gram per dag aan ijzer, ijzerophoping is ook gevaarlijk voor de baby en jezelf. Bovendien kunnen de ijzersupplementen obstipatie veroorzaken met alle bijkomende symptomen die bij obstipatie horen. Als je een ijzertekort hebt tijdens de zwangerschap dan wordt na de geboorte bij de baby het ijzergehalte gecontroleerd. Een ijzertekort bij de baby kan ernstig zijn omdat dit de groei van de baby belemmerd. Het ijzertekort kan ook na de bevalling ontstaan- of blijven bestaan als je borstvoeding gaat geven omdat een deel van het ijzer dat je binnenkrijgt naar de moedermelk gaat. De baby ontvangt zijn of haar ijzerbehoefte dus rechtstreeks van jou. Houd jezelf aan het aangepaste dieet dat je krijgt. Voldoende ijzer is belangrijk voor de gezondheid van jullie allebei.