Tag foutmelding <txp:/> ->  Textpattern Warning: Deze tag bestaat niet while_parsing_page_form: default, geen
Jicht
Jicht is een pijnlijke ontsteking in een gewricht die het gevolg is van gekristalliseerd urinezuur. Urinezuur is een stof welke goed oplost in warm water (of bloed), maar minder goed in koud water. De stof kristalliseert wel eens uit in de vorm van kleine kristallen die een naaldvorm hebben, in de zogenaamde perifere gewrichten en dan met name in het basisgewricht van de grote teen. Het kristalliseren van het urinezuur in een gewricht leidt vaak tot een snel opkomende heftige ontstekingsreactie die gepaard gaat met zwelling, roodheid, een erge pijn, warmte en een functiebeperking.

Voor het ontstaan van de kristallen van urinezuur is het niet per se noodzakelijk dat er een abnormaal hoge hoeveelheid van dit zuur in het bloed aanwezig is, maar ook omgekeerd geeft een grote hoeveelheid urinezuur in het bloed ook niet in alle gevallen aanleiding tot jicht. Een diagnose kan worden bevestigd door een afname van wat vocht uit een ontstoken gewricht. Dit is zeker nodig is om vast te stellen of er sprake is van jicht danwel van pseudojicht. Een heleboel, zo niet de meeste, artsen zullen dit echter bij een kenmerkende presentatie onnodig *achten.

De* oorzaak van jicht kan liggen in een grotere aanmaak van urinezuur (dit is een afvalproduct van de purinebasen bij de afbraak van DNA) of in een onvermogen om het urinezuur adequaat af te voeren, of in een combinatie van beide. Het eerste geval kan een gevolg van voeding zijn (een heleboel vlees, met name orgaanvlees; het eten van zo’n gerecht kan eveneens wel eens een aanval van jicht uitlokken) of eveneens van de afbraak van eigen weefsel (zo ziet men vaker een jichtaanval na een behandeling met chemotherapie). Het tweede geval is erfelijk en/of kan met nierfunctiestoornissen in verband staan; jicht komt eveneens meer voor bij mensen die lijden aan hartfalen. Het gebruik van alcohol leidt tot dehydratie (extra vochtverlies) en kan om die reden ook een aanval uitlokken. Verder kan een vergiftiging met zware metalen, zoals cadmium of lood jicht tot gevolg hebben, doordat de door het metaal aangetaste nieren het urinezuur niet uit het bloed kunnen halen.

Bij jicht kan men drie stadia onderscheiden. In het eerste stadium ziet men dat hyperurikemie (hyperuricaemia) plaatsvindt. Dit wil zeggen dat er een overmaat aan urinezuur in het bloed aanwezig is. Dit kan, al dan niet, zonder klachten verlopen.

Het volgende stadium betekent dat men te maken krijgt met acute...

Jicht ontstaat door een opeenhoping van urinezuur, dat neerslaat op de gewrichten. Urinezuur ontstaat bij de afbraak van de stof purine, hiervan zijn bepaalde celwanden opgebouwd. Bepaalde soorten vlees bevatten soms een heleboel purine; van rode wijn is dat inmiddels ook bekend. Om die reden noemde men jicht in het...