Tag foutmelding <txp:/> ->  Textpattern Warning: Deze tag bestaat niet while_parsing_page_form: default, geen
Klierkoorts
Klierkoorts, oftewel mononucleosis infectiosa, wordt in België en Nederland eveneens de ziekte van Pfeiffer of de kusjesziekte genoemd. Het betreft een virale infectie door het Epstein-Barrvirus (EBV), dit is een herpesvirus (Humaan Herpesvirus 4, afgekort als HHV-4). Klierkoorts werd in het jaar 1889 door Emil Pfeiffer ontdekt wat dus de benaming de ziekte van Pfeiffer verklaart.

De ziekte treedt in de meest gevallen op bij kleine kinderen en bij jong volwassenen. Bij de eerste groep patiënten blijven de verschijnselen vaag en wordt de diagnose dikwijls niet eens gesteld. De helft van alle kinderen heeft de ziekte voor het vijfde levensjaar reeds doorgemaakt. Van de volwassen patiënten heeft tachtig procent antistoffen voor klierkoorts aangemaakt, dit wil zeggen dat de meeste mensen de infectie in hun leven door zullen maken. De meesten van hen zijn hier echter niet van op de hoogte, de klierkoorts is bijna onopgemerkt verlopen in de vorm van een griepje of keelpijn.

De volgende verschijnselen kan men echter bijna altijd waarnemen bij iemand die last heeft van klierkoorts: lymfeklieren die op zijn gezwollen, een ontsteking van de keel en vermoeidheid. Verschijnselen als een gezwollen milt, een lever die is vergroot, huiduitslag, misselijkheid, koorts, geelzucht, hoest, oedeem (dikwijls rondom de ogen), een verlies van de eetlust en een drukkende pijn op de borst kunnen samen gaan met klierkoorts, maar dit is niet in alle gevallen *zo.

De* besmetting met klierkoorts gebeurt, naar deskundigen aannemen dikwijls door middel van het speeksel. Dit is dan ook de reden waarom klierkoorts eveneens de kusziekte genoemd wordt. Doordat de incubatietijd erg lang is, is dit echter haast in geen enkel geval te bewijzen. De besmetting vindt het meest vaak door mensen, die de ziekte al hebben gehad, plaats. Het Epstein-Barrvirus blijft namelijk heel het leven op een latente wijze aanwezig, en kan worden gereactiveerd en op die manier besmettelijk zijn. Bij vijftien tot twintig procent van de gezonde seropositieve volwassen personen is het virus in de keel aan te tonen. In de regel is dan eveneens bij een nieuw geval geen ziek persoon in de omgeving aan te wijzen als bron van besmetting.

Helaas kan men tegen de verspreiding van het Epstein-Barrvirus niet veel doen. Hoogstens kan men dikwijls de handen goed wassen met water en zeep. Dat is namelijk goed om allerlei soorten infecties aan de luchtwegen te kunnen voorkomen.

Het Epstein Barr virus is net zoals onder andere het cytomegalie virus een...

Besmetting met het Epstein Barr virus, dat klierkoorts kan veroorzaken, maakt echter niet in alle gevallen iemand ziek. In ongeveer de helft van alle gevallen, met name bij jonge kinderen, is er geen enkel verschijnsel waar te nemen. Maar eveneens bij de wat oudere patienten (in de leeftijd boven de...