Tag foutmelding <txp:rvm_related_articles limit="5" wraptag="ul" break="li" label="Bekijk ook eens" labeltag="p"
section_exclude='<txp:section title="0" />'/> ->  Textpattern Error: Unknown column 'NULLDATETIME' in 'where clause' while_parsing_page_form: default, geen
Tag foutmelding <txp:/> ->  Textpattern Warning: Deze tag bestaat niet while_parsing_page_form: default, geen
Symptomen liesbreuk
Een liesbreuk is een uitstulping van het buikvlies door een verzwakte plek of opening in de buikwand. De breuk is te herkennen als een zwelling op de bewuste plaats. De opening, dan wel verzwakking, in de buikwand kan door aangeboren factoren ontstaan maar eveneens door uitrekking van de buikwand. Uitrekking kan optreden in de loop van het leven, bijvoorbeeld door zwaar tillen, een toegenomen lichaamsgewicht, het persen bij moeilijke stoelgang of veel moeten hoesten. Het is mogelijk dat de uitstulping van het buikvlies een deel van de buikinhoud bevat. Bij verhoging van de druk in de buik (zoals bij staan, hoesten of persen) kan er meer van de buikinhoud in de uitstulping terechtkomen. De liesbreuk zal in zo’n geval in grootte toe gaan nemen.

Hoewel men zou verwachten dat er bij een liesbreuk in alle gevallen klachten zouden ontstaan is dit niet altijd het geval. Er komen namelijk ook gevallen voor waarbij de patiënt geheel klachtenvrij is maar toch een liesbreuk ontwikkeld heeft. Maar ongeacht het wel of niet hebben van klachten en de aard hiervan kan een liesbreuk in geen enkel geval vanzelf genezen of verdwijnen. Wel heeft een liesbreuk eerder de neiging om groter te worden. In een dergelijk geval kan men uiteraard wel meer klachten gaan ontwikkelen. Zo is het bijvoorbeeld mogelijk dat de liesbreuk bekneld komt te zitten waardoor men een heftige pijn zal ervaren. In een dergelijke situatie is een spoedoperatie noodzakelijk omdat men anders met gangreen en necrose te maken zal krijgen en de kans op overlijden zelfs aanwezig is.

Om vast et stellen dat men een liesbreuk heeft zijn in de regel geen ingewikkelde onderzoeken nodig. De arts kan bij de patiënt, terwijl deze staat, de liesbreuk in de meeste gevallen eenvoudig vaststellen. Zodra er een liesbreuk bij iemand geconstateerd is dan zal de chirurg met de desbetreffende persoon bespreken, hoe in een individueel geval de liesbreuk behandeld zal gaan worden. Meestal zal er door de arts een operatieve ingreep worden aangeraden om zo de breuk te kunnen verhelpen. Een breukband wordt immers nog maar zelden voorgeschreven bij het constateren van een liesbreuk.