Tag foutmelding <txp:rvm_related_articles limit="5" wraptag="ul" break="li" label="Bekijk ook eens" labeltag="p"
section_exclude='<txp:section title="0" />'/> ->  Textpattern Error: Unknown column 'NULLDATETIME' in 'where clause' while_parsing_page_form: default, geen
Tag foutmelding <txp:/> ->  Textpattern Warning: Deze tag bestaat niet while_parsing_page_form: default, geen
Longembolie voorkomen
Bij het uitvoeren van een medische behandelingkan men soms een longembolie veroorzaken, dit is echter te voorkomen door een antitrombotische behandeling in gang te zetten. Dit houdt in dat men bij een zware orthopedische operatieve ingreep (zoals bij een knie- of een heupoperatie), een operatie aan de schedel, de rug of aan de buik voorzorgsmaatregelen treft om de vorming van trombose te voorkomen. Dit geldt eveneens wanneer men bij andere ingrepen welke leiden tot een langdurige immobiliteit van een patiënt die behoort tot de groep mensen die risicofactoren kent voor trombo-embolie. Dergelijke factoren zijn een leeftijd van boven de zestig jaar, overgewicht, een infectie, kanker, hartfalen, respiratoire insufficiëntie, acute inflammatoire aandoening of in het verleden te amken hebben gehad met trombose.

In een dergelijk geval worden vaak heparines met een laag moleculair gewicht (LMWH) voorgeschreven. In ons land zijn eveneens fondaparinux en ximelagatran voor de preventie van diepe veneuze trombose na een orthopedische chirurgische ingreep zoals bij een knie- of heupprothese geregistreerd. De preventieve behandeling wordt vaak in gang gezet een aantal uren voor de operatie en voortgezet voor de duur van een paar dagen na de operatie. In sommige gevallen zal men eveneens na het ontslag uit het ziekenhuis de medicijnen nog voor de duur van een aantal weken dienen te gebruiken. *

Verder* kan men een longembolie voorkomen door de volgende voorzorgsmaatregelen te treffen: het na de operatie snel weer op de been helpen van de patiënt, of oefeningen geven om de benen te kunnen bewegen. Verder kan men de benen omhoog plaatsen of steunkousen en/of een drukmanchet rondom de voet en de kuit gebruiken. De manchet wordt dan afwisselend opgeblazen en leeggelaten.

Op het moment dat de bedlegerigheid het gevolg van een (acute) ernstige ziekte is , zoals hartfalen, COPD, een trauma (bijvoorbeeld meerdere botbreuken), kanker of ernstige infecties en wanneer de patiënt ouder dan 70 jaar is, dan kan een preventieve behandeling met antistollingsmiddelen samen met steunkousen overwogen worden.

Bepaalde bewegingen verkleinen het risico op veneuze trombose, zelfs wanneer deze liggend uitgevoerd worden. Zo kan men de kuitspieren uitstrekken door de voet te strekken en te buigen.