Tag foutmelding <txp:rvm_related_articles limit="5" wraptag="ul" break="li" label="Bekijk ook eens" labeltag="p"
section_exclude='<txp:section title="0" />'/> ->  Textpattern Error: Unknown column 'NULLDATETIME' in 'where clause' while_parsing_page_form: default, geen
Tag foutmelding <txp:/> ->  Textpattern Warning: Deze tag bestaat niet while_parsing_page_form: default, geen
Behandeling nekpijn
De behandeling van nekpijn is sterk afhankelijk van de oorzaak en de gevolgen die men heeft. Mensen met nekpijn kunnen veel verschillende klachten waaronder hoofdpijn en slapeloosheid. Maar ook psychische klachten kunnen vooral bij blijvende nekklachten en nekpijn optreden. Vaak kan een patiënt duidelijk vertellen wat er is gebeurt en hoe de nekpijn is ontstaan. De huisarts kan op basis van deze gegevens een behandelplan opstellen. De huisarts kan in dit geval fysiotherapie voorschrijven in combinatie met pijnstillers. Zijn er vermoedens op meer- of andere schade dan volgen eerst verdere onderzoeken.

Bij verder onderzoek is de onderzoekswijze eveneens afhankelijk van de vermoedens die de arts aan de hand van de gegevens heeft. Er kan een contrast onderzoek plaatsvinden, een CT scan os een MRI scan gemaakt worden. Bij een contrast onderzoek wordt gekeken naar de vorm en conditie van de nekwervels en tussenschijven. Wordt een weefselaandoening of artrose ontdekt dan wordt vaak in overleg met de arts, aan de hand van de conditie van een patiënt een behandelplan opgesteld. Vaak is de oorzaak van nekpijn een verkeerde houding. Door de hulp van een oefentherapeut en fysiotherapeut wordt een andere houding aangeleerd.

Bij blijvende nekpijnen is het belangrijk om ontspanningstechnieken aan te leren. Door bepaalde oefeningen kunnen de patiënten proberen om krampen die vaak als gevolg van aanhoudende nekpijn ontstaan, te voorkomen. Mensen met aanhoudende nekpijn hebben het risico om neerslachtig en moedeloos te worden. Het leren leven en omgaan met nekpijn is bij deze patiënten een belangrijk onderdeel van het behandelplan. In sommige gevallen is psychologische begeleiding bij deze patiënten aan te raden. Nekpijn is vaak het gevolg van keelontstekingen en oorontstekingen, door de oorzaak weg te halen verdwijnt ook de nekpijn. Bij veel mensen met nekpijn is een aanpassing van de werkplek de enige juiste behandeling. Veel mensen werken met computers, de stand van de bureaustoel tegenover het scherm is verkeerd, de mensen werken te lang achter elkaar in dezelfde houding. Door alle klachten heeft de ARBO richtlijnen opgesteld over zittend werk en werken op de computer. Door je aan de richtlijnen te houden voorkom je nekpijn.