Tag foutmelding <txp:rvm_related_articles limit="5" wraptag="ul" break="li" label="Bekijk ook eens" labeltag="p"
section_exclude='<txp:section title="0" />'/> ->  Textpattern Error: Unknown column 'NULLDATETIME' in 'where clause' while_parsing_page_form: default, geen
Tag foutmelding <txp:/> ->  Textpattern Warning: Deze tag bestaat niet while_parsing_page_form: default, geen
Nekpijn voorkomen
Zoals al vaker vermeldt wordt de meeste nekpijn veroorzaakt door een verkeerde houding of verkeerde beweging. Je kunt nekpijn voorkomen door zelf maatregelen te nemen. Je houding is het belangrijkste bij het voorkomen van nekpijn. Heb je van nature of door een aandoening een verkeerde houding dan kun je hiervoor oefentherapie krijgen. Neem in dit geval contact op met je huisarts. Bij de meeste ziekenfondsen krijgt men een deel- of soms zelf de hele oefentherapie vergoedt.

Steeds meer mensen brengen hele werkdagen door achter een bureau of computer. Werken aan de computer of aan het bureau moet je altijd in een comfortabele houding kunnen doen. Je handen moeten iets schuin aflopend op het toetsenbord kunnen rusten. Bureaustoelen moeten ergonomisch verantwoord zijn. Dit betekend dat de stoel moet kunnen draaien, ingesteld worden op de goede hoogte en liefst een verende rugleuning moet hebben. Je hoofd en computerscherm moeten in een lijn liggen. Je moet je voeten plat naast elkaar op de grond kunnen zetten. Op de site van de ARBO dienst vind je alle wettelijke regels die aan een goede werkplek verbonden zijn. Deze regels zijn opgesteld om rug- en nekpijn klachten te voorkomen en zo het aantal ziekmeldingen naar beneden te *brengen.

Niet* alleen bij zittend ook bij zwaar tilwerk kunnen nogal eens rug- en nekpijnklachten optreden. Buk en til altijd vanuit je knieƫn. Houd je rug en nek recht bij het optillen. Til ook lichte dingen op deze manier op. Jaarlijks komen veel mensen thuis te zitten na het fout oppakken van een gevallen pen. Werk nooit te lang achter elkaar in een houding, ook nekspieren die te weinig beweging krijgen kunnen nekpijn veroorzaken. Strek je regelmatig uit, draai met je hoofd en neem regelmatig pauzes als je een zittende baan hebt of een baan hebt waarbij je veel krom moet werken. Niet alleen veroorzaakt lang aaneengesloten werken in dezelfde houding nekpijn, ook de schouders en rug hebben te lijden. Sta regelmatig op en strek je helemaal uit. Spreek je werkgever aan als de werkplek nekpijn veroorzaakt. Ook de werkgever moet zich aan de wettelijke bepalingen houden.