Tag foutmelding <txp:rvm_related_articles limit="5" wraptag="ul" break="li" label="Bekijk ook eens" labeltag="p"
section_exclude='<txp:section title="0" />'/> ->  Textpattern Error: Unknown column 'NULLDATETIME' in 'where clause' while_parsing_page_form: default, geen
Tag foutmelding <txp:/> ->  Textpattern Warning: Deze tag bestaat niet while_parsing_page_form: default, geen
Behandeling open rug
Als je kindje geboren wordt met een open rug dan is dit voor ouders die nog niet voorbereid waren een schokkende ervaring. De arts kan aan de vorm van de open rug en de locatie van de open rug de toekomst en kansen van het kindje goed inschatten. Soms kun je als ouders tamelijk snel de keuze krijgen tot behandelen of niet behandelen. Veel tijd om na te denken heb je daarbij niet omdat een open rug vooral in de open vorm zo snel mogelijk geopereerd moet worden om verdere beschadigingen of een gevaarlijke infectie te voorkomen. Als je kiest voor behandelen dan wordt er zo snel mogelijk een noodzakelijk team bij elkaar geroepen.

Het team dat opgeroepen wordt voor de behandeling bestaat uit verschillende artsen die elk op hun eigen gebied specialistische ingrepen moeten uitvoeren om zoveel mogelijk schade te herstellen of te voorkomen. In de meeste gevallen is er in de operatiezaal een neurologisch- urologisch en orthopedisch chirurg aanwezig. Indien nodig wordt het team versterkt met een plastisch chirurg. Tevens wordt er aan het behandelteam een revalidatiearts toegevoegd. De operatie is zwaar voor een pasgeboren baby.

Als eerste wordt het ruggenmerg afgedekt met hersenvliezen en de open wond gehecht door de neuroloog of de plastisch chirurg. Als de baby een waterhoofdje heeft brengt de neurochirurg een shunt aan om het vocht in het lichaam af te voeren. Meestal werkt dit afvoersysteem prima. Raakt de shunt regelmatig verstopt dan kan er een verstandelijke achterstand ontstaan. De uroloog verhelpt stoornissen die van invloed zijn op het urineren. De orthopedisch chirurg herstelt waar mogelijk vergroeien die tijdens de zwangerschap zijn opgetreden zoals bijvoorbeeld een klompvoetje. De controles en aanpassingen bij de orthopedisch chirurg en de urologisch chirurg kunnen nog jaren duren. De revalidatiearts werkt intensief met de patiëntjes, nu en later. Blijven bewegen is belangrijk. Afhankelijk van de locatie van de open rug en de ernst van de open rug kunnen veel patiënten leren lopen. Soms met- maar ook zonder beugels. Oefeningen en houdingtherapie zijn belangrijk. Veel patiënten krijgen een dieet tegen overgewicht om extra druk te *voorkomen.
*