Tag foutmelding <txp:rvm_related_articles limit="5" wraptag="ul" break="li" label="Bekijk ook eens" labeltag="p"
section_exclude='<txp:section title="0" />'/> ->  Textpattern Error: Unknown column 'NULLDATETIME' in 'where clause' while_parsing_page_form: default, geen
Tag foutmelding <txp:/> ->  Textpattern Warning: Deze tag bestaat niet while_parsing_page_form: default, geen
Schildklier symptomen
Een schildklieraandoening kan verschillende oorzaken hebben en daardoor ook verschillende symptomen. Het herkennen van de symptomen als schildklierklachten kan soms moeilijk zijn omdat de symptomen bijveel verschillende aandoeningen voorkomen. Een symptoom dat bekend is bij schildklierproblemen is een veranderde stofwisseling. Bij een trage schildklier ontstaat een trage stofwisseling waardoor men symptomen krijgt als verstopping en gewichtstoename, bij een snelle schildklier ontstaat een snelle stofwisseling waardoor men symptomen krijgt als diarree en gewichtsverlies. Beide veranderde stofwisselingspatronen zijn schadelijk voor het *lichaam.

Schildklier* symptomen zijn bij een trage- en een snelle schildklier bijna allemaal tegenovergesteld. Een snelle schildklier is gevaarlijker dan een trage schildklier maar dat neemt niet weg dat voor beide aandoeningen snelle hulp noodzakelijk is. Bij een trage schildklier gaat de levering van energie aan het lichaam langzaam, terwijl téveel energie ontstaat bij een snelle schildklier. Beiden energieleveringen zorgen voor vermoeidheid. Door de verstoorde energietoevoer krijgt een trage schildklier te weinig geleverd om voor lichaamswarmte te zorgen, deze patiënten hebben het dan ook altijd koud. Teveel energie zorgt voor teveel warmte bij een snelle schildklier waardoor men het altijd te warm heeft en gaat transpireren. Bij een trage schildklier kan men concentratieproblemen krijgen. Het gevaar voor een depressie is aanwezig. Bij een snelle schildklier kunnen zelfs de symptomen voor een levensbedreigende situatie zorgen.

Bij een snelle schildklier gaat alles snel, dus ook het hart. Men kan hartkloppingen en andere hartproblemen krijgen. Door het teveel aan energie is men constant druk en heeft moeite met slapen. De gevolgen van een te late diagnose kunnen gevaarlijk zijn. Het is belangrijk om alle schildklier symptomen die men heeft, of die op een schildklierprobleem kunnen wijzen te vertellen aan de arts. Bij meerdere symptomen tegelijk wordt een bloedonderzoek gedaan naar de werking van de schildklier. Soms volgt verder onderzoek zoals een scan. Alle organen kunnen ernstig aangetast worden als een schildklieraandoening te laat wordt herkend, wacht dus niet te lang voor je naar een arts gaat. Een schildklieraandoening kan veroorzaakt worden door een virus maar ook het gevolg zijn van een andere ziekte zoals de ziekte van Graves of een auto-immuun ziekte.