Tag foutmelding <txp:rvm_related_articles limit="5" wraptag="ul" break="li" label="Bekijk ook eens" labeltag="p"
section_exclude='<txp:section title="0" />'/> ->  Textpattern Error: Unknown column 'NULLDATETIME' in 'where clause' while_parsing_page_form: default, geen
Tag foutmelding <txp:/> ->  Textpattern Warning: Deze tag bestaat niet while_parsing_page_form: default, geen
Rug spier
Als je een zwakke rug hebt, vaak last van je rug, als je moet herstellen na bijvoorbeeld een ongeval of als je de buikspieren hebt getraind is het belangrijk om aan de spieren in de rug te werken. Bij de spieren is een goede balans belangrijk. Heb je zwakke buikspieren dan draagt je rug het hele gewicht en krijg je last van de rug spieren. Hetzelfde gebeurd als je alleen de buikspieren traint, de spieren in je rug gaan verzwakken waardoor je meer risico loopt op rugpijn en blessures.

Je kunt de spieren in de rug oefenen met stretchen en met oefeningen. Je kunt alleen werken aan je rugspieren maar ook met de hulp van een trainer op de sportschool of als dat nodig is met een fysiotherapeut. Bij rugpijn klachten zal de huisarts je een doorverwijzing geven naar de therapeut. Veel oefeningen voor de rug kunnen gedaan worden in omgekeerde houding van de buikoefeningen. In plaats van op je rug, ga je dus op je buik liggen. Stretchoefeningen kun je wel op je rug doen. Uiteraard kun je ook zittend en staand stretchen of oefeningen uitvoeren voor de spieren in je rug.

Bij stretchen moet je proberen om je rug zo lang mogelijk te maken. Gebruik ook je handen en benen bij het stretchen. Ga met je rug recht tegen de rugleuning van een stoel zitten. Strek je benen zijwaarts uit en steek je armen met hand en vingers gestrekt, zo hoog mogelijk in de lucht, strek ook je nek, maak een holle rug, even vasthouden en terug. Hetzelfde in staande positie maar dan op je tenen staan om zo ver mogelijk uit te rekken. Leg een stevig dik kussen op de grond, liefst een rol. Ga met je heupen op je buik over het kussen op de grond liggen. Leg je voorhoofd op je handen en til je bovenlichaam op. Zet een hand in je zij, buig zijwaarts naar de ander kant en tik met je vrije hand de zijkant van je knie aan. Doe hetzelfde aan de andere kant. Probeer alle oefeningen vijfmaal te *herhalen.
*