Tag foutmelding <txp:rvm_related_articles limit="5" wraptag="ul" break="li" label="Bekijk ook eens" labeltag="p"
section_exclude='<txp:section title="0" />'/> ->  Textpattern Error: Unknown column 'NULLDATETIME' in 'where clause' while_parsing_page_form: default, geen
Tag foutmelding <txp:/> ->  Textpattern Warning: Deze tag bestaat niet while_parsing_page_form: default, geen
Snelle spijsvertering
Een snelle spijsvertering wordt ontdekt bij een snelle stoelgang. Je hebt last van dunne ontlasting. Dunne ontlasting betekend dat het lichaam geen tijd heeft gehad om belangrijk vocht en zouten te onttrekken aan de massa in de darmen. Door een snelle spijsvertering kan een tekort ontstaan aan onder andere belangrijke vitaminen en mineralen. Door het tekort kan het lichaam niet voldoende energie aanmaken, hierdoor kunnen geen nieuwe cellen aangemaakt worden, spieren kunnen verzwakken en men kan last krijgen van kortademigheid. Het risico bestaat dat men naast het vochtverlies door de snelle spijsvertering gaat braken, en hierdoor meer vocht verliest. Het is belangrijk om de oorzaak van de snelle spijsvertering te achterhalen.

Een snelle spijsvertering kan ontstaan door een aandoening of door eigen toedoen. Vooral mensen met een eetprobleem zijn geneigd om vaak en veel laxeermiddelen te gebruiken om de stoelgang op te wekken. Verschillende darmaandoeningen en een te snel werkende schildklier kunnen een snelle spijsvertering veroorzaken. Bij aandoeningen is de juiste behandeling nodig om schade te beperken. Mensen met een snelle spijsvertering zijn vermoeid, kunnen gaan trillen en hebben het bijna altijd koud. Daarnaast kan men last gaan krijgen van hartkloppingen. Duidelijk herkenbaar bij een snelle spijsvertering is het snelle gewichtsverlies zonder dat er iets aan diëten wordt gedaan. Men kan zelfs meer eten zonder aan te komen. Ondanks dat men het koud heeft kan men gaan zweten. Het zogenaamde “koude zweet” veroorzaakt extra vochtverlies. De hulp van een arts wordt meer dan noodzakelijk, het risico op een coma ontstaat.

Een snelle spijsvertering kan ook een tijdelijke aandoening zijn. Door infecties, virussen en dergelijke kan diarree ontstaan. Bij diarree ga je zeker driemaal per dag naar de wc, de ontlasting is dun en net als bij een aandoening kun je jezelf vermoeid en zwak gaan voelen. Diarree moet na twee dagen weer over zijn. Duurt diarree of een snelle spijsvertering langer dan twee weken ga dan naar de huisarts. Doe dit ook als er naast een dunne stoelgang ook andere zorgwekkende symptomen ontstaan. Bij een baby is een snelle spijsvertering en de daarbij behorende dunne ontlasting heel normaal.