Tag foutmelding <txp:rvm_related_articles limit="5" wraptag="ul" break="li" label="Bekijk ook eens" labeltag="p"
section_exclude='<txp:section title="0" />'/> ->  Textpattern Error: Unknown column 'NULLDATETIME' in 'where clause' while_parsing_page_form: default, geen
Tag foutmelding <txp:/> ->  Textpattern Warning: Deze tag bestaat niet while_parsing_page_form: default, geen
Oorzaken van uitdroging
Uitdroging kan het gevolg zijn van een groot aantal verschillende factoren. Zo kan men onder andere uitgedroogd raken door natuurlijk een te geringe inname van vocht. Vooral bij de oudere mens kan dit al snel tot uitdroging leiden. Maar ook het verlies van vocht zal uiteindelijk uitdroging veroorzaken want men krijgt dan immers minder vocht binnen in vergelijking tot wat het lichaam zal verlaten.

Vocht verliezen kan bijvoorbeeld het geval zijn wanneer men erg veel of erg vaak moet plassen of erg veel transpireert, het vocht dat men op die manieren heeft verloren wordt in een geval van uitdroging niet, niet op tijd of niet voldoende aangevuld door te drinken. Maar ook erg hevige diarree kan erg veel vocht aan het lichaam onttrekken en wanneer men dan eveneens niet voldoende drinkt kan er uitdroging optreden die soms ernstige vormen aan kan nemen waardoor een opname in een ziekenhuis noodzakelijk is om de klachten te verhelpen en het leven van de patiënt te redden.

Met name baby’s kunnen erg snel uitgedroogd raken op het moment dat zijn vaak of veel over moeten geven. Dit wil echter niet zeggen dat ook oudere kinderen en volwassenen op deze manier niet uitgedroogd kunnen raken. Ook in dexze gevallen kan snel medisch optreden levensreddend zijn.

Heeft iemand brandwonden opgelopen dan zal er eveneens een heleboel vocht aan het lichaam zijn onttrokken waardoor het niet vreemd is dat dergelijke patiënten ook nog een s te maken kunnen krijgen met uitdrogingsverschijnselen. Ook wanneer, met name baby’s en oudere mensen, erg hoge koorts krijgen kan het lichaam te veel vocht verliezen met uitdroging tot gevolg. Om die reden moet men bij koorts altijd zorgen voor voldoende vochtinname.

Vepaalde aandoeningen hebben braken of diarree tot gevolg en zullen daarom ook de oorzaak kunnen zijn van het ontstaan van uitdroging. Hierbij kan men onder andere denken aan een aandoening zoals een pancrea-lipoom. Bij deze vorm van kanker aan de alvleesklier zal men namelijk te maken krijgen met een ernstige vorm van diarree waardoor er grote hoeveelheden vocht aan het lichaam worden onttrokken en men de kans loopt uit te drogen.