Tag foutmelding <txp:rvm_related_articles limit="5" wraptag="ul" break="li" label="Bekijk ook eens" labeltag="p"
section_exclude='<txp:section title="0" />'/> ->  Textpattern Error: Unknown column 'NULLDATETIME' in 'where clause' while_parsing_page_form: default, geen
Tag foutmelding <txp:/> ->  Textpattern Warning: Deze tag bestaat niet while_parsing_page_form: default, geen
Uitdroging huid
Uitdroging van de huid kan door meerdere oorzaken ontstaan. Het eerste denken we bij uitdroging van de huid aan ziekten die uitdroging veroorzaken. Bij deze ziekten gaat de uitdroging echter verder dan de huid alleen. De huid is hierbij wel een belangrijk symptoom. Uitdroging is in dit geval merkbaar aan een huid die niet of zeer langzaam terugzakt als je deze omhoog haalt. Bij baby’s en kleine kinderen blijft de afdruk van een vinger in de huid lang *zichtbaar.

Uitdroging* van de huid kan ook een oorzaak zijn van huidaandoeningen, of bijvoorbeeld infecties. De huid is stug, er ontstaan sneller schrale plekken of scheurtjes in de huid die huidkloven worden genoemd. Ook ziet men bij mensen met een droge huid vaak rode plekken. Het is belangrijk om een droge huid goed te onderhouden om uitdroging van de huid te voorkomen. Hoewel vocht belangrijk is om uitdroging tegen te gaan kunnen lange douches en lang baden het risico op uitdroging van de huid vergroten. Belangrijker is het om de huid van binnenuit van water te voorzien. Drink als volwassene twee liter water per dag, op warme dagen drie liter.

Uitdroging van de huid kan ontstaan door te lang zonnen, bij sommige soorten zeep maar ook door een probleem in je hormoonhuishouding. Normaal gesproken moeten hydraterende crèmes en lotions de huid verzachten en van voldoende vet voorzien. Blijf je klachten houden of zie je plaatsen op je lichaam waar uitdroging van de huid zichtbaar toeneemt neem dan contact op met je huisarts. Let vooral op plaatsen als bovenarmen en dijen. Bij ouderen zie je vaak uitdroging van de huid door inname van te weinig vocht, de huid gaat schilferen. Let op bijkomende symptomen als diepliggende ogen, waarschuw de huisarts als dat nodig is. Bij duidelijke sporen van uitdroging van de huid zal de arts eerst diverse aandoeningen willen uitsluiten. Dit kan door bijkomende symptomen en onderzoek. Blijkt de uitdroging van de huid door een storing of aandoening van de huid zelf te ontstaan dan word je doorverwezen naar een huidarts. Ook hier volgen onderzoeken naar de oorzaak van de uitdroging.