Tag foutmelding <txp:rvm_related_articles limit="5" wraptag="ul" break="li" label="Bekijk ook eens" labeltag="p"
section_exclude='<txp:section title="0" />'/> ->  Textpattern Error: Unknown column 'NULLDATETIME' in 'where clause' while_parsing_page_form: default, geen
Tag foutmelding <txp:/> ->  Textpattern Warning: Deze tag bestaat niet while_parsing_page_form: default, geen
Uitdroging verschijnselen
Uitdroging kan door verschillende oorzaken ontstaan. De verschijnselen van uitdroging kunnen verschillen per stadium. Ook zijn de uitdroging verschijnselen bij de een sneller te zien dan bij de andere, en komen de verschijnselen die bij de algemene symptomen horen in verschillende snelheden voor. Uitdroging kan langzaam ontstaan door bijvoorbeeld een geringe hoeveelheid drinken per dag. Het lichaam krijgt wel minder vocht dan het verliest maar wordt telkens gedeeltelijk aangevuld. Deze langzame uiting van de verschijnselen zie je vooral bij ouderen. De reden is dat ouderen al vaak minder actief zijn, minder eten en drinken, en de huid al droger is.

Acute uitdroging verschijnselen kunnen ontstaan bij mensen die zwaar verbrand zijn en bij baby’s. Bij baby’s worden snel opeen volgende verschijnselen veroorzaakt door diarree, overgeven maar ook door hoge koorts in combinatie met veel transpireren. In het begin zijn de uitdroging verschijnselen vooral een droge mond en tong en veel dorst, vaak ontstaat hierbij ook hoofdpijn en prikkelbaarheid bij zowel baby’s en kinderen als volwassenen. Er treedt rusteloosheid op, de huid verliest aan soepelheid, de ogen gaan diep in hun kassen liggen. Bij baby’s en kinderen valt het sneller op dat er geen tranen meer komen bij het huilen. Het lichaam gaat op de beschermingsstand en houdt zoveel mogelijk vocht vast. Bel bij de risicogroepen de huisarts direct bij de eerste verschijnselen van uitdroging.

Als de uitdroging ernstig wordt, worden ook de verschijnselen ernstiger. Soms is bij uitdroging patiënten de bloeddruk niet meer meetbaar, de hartslag gaat versneld en de nagels verkleuren blauwachtig. Zowel baby’s, kinderen als volwassen plassen nog maar weinig. Bij kleine baby’s en luierkinderen valt het mindere plassen sneller op. Let op de kleur, geur en samenstelling van de urine. Bij ernstige uitdroging krijgt de urine een andere structuur. Is de urine nog wel vloeibaar dan heeft deze een donkere kleur en stinkt. De handen en voeten voelen klam en koud aan. Bij baby’s zie je het inzakken van de fontanel. Een groter risico op uitdrogen lopen baby’s en kleine kinderen, ouderen en mensen met een verzwakte weerstand. Bij ernstige verschijnselen kan uitdroging levensbedreigend zijn.