Tag foutmelding <txp:rvm_related_articles limit="5" wraptag="ul" break="li" label="Bekijk ook eens" labeltag="p"
section_exclude='<txp:section title="0" />'/> ->  Textpattern Error: Unknown column 'NULLDATETIME' in 'where clause' while_parsing_page_form: default, geen
Tag foutmelding <txp:/> ->  Textpattern Warning: Deze tag bestaat niet while_parsing_page_form: default, geen
Uitdroging voorkomen
Voor het naar behoren werken van het lichaam dienen de hoeveelheden vocht en zouten in het lichaam op een constant peil te worden gehouden. Op het moment dat men te maken heeft met diarree, overgeven en/of extreme hitte dan kan het lichaam door het verlies van grote hoeveelheden vocht en zouten uit gaan drogen. Met name baby’s, kinderen en ouderen lopen een groter risico hierop.

Toch kan men uitdroging met een aantal vrij eenvoudige maatregelen bestrijden of zelfs helemaal voorkomen. Allereerst zal men natuurlijk veel moeten drinken. Bij voorkeur kan men dan mineraalwater nemen, slappe thee die is gezoet of speciale middelen die uitdroging tegen kunnen gaan zoals ORS. Een dergelijk middel kan men zonder recept van een arts bij de apotheek verkrijgen en is veilig te gebruiken voor alle leeftijdsgroepen, dus ook al bij baby’s.

Men zal tenminste een halve liter vocht elk uur of hooguit elke twee uur moetend drinken. Dit tot aan het moment dat de tekenen van uitdroging totaal zijn verdwenen. Vermijdt echter het drinken van melk, dit geldt met name voor kinderen, omdat dit eventuele diarree en dus de afvoer van vocht nog verder zal bevorderen. Als een baby borstvoeding krijgt mag men dat uiteraard wel blijven doen maar zal men wel extra water aan het kindje moeten geven. Kinderen vinden het vaak ook heerlijk als zij een waterijsje mogen eten om zoo extra vocht binnen te krijgen. Bovendien zal ijs de lichaamstemperatuur doen dalen waardoor zweten niet langer vochtverlies op zal leveren.

Bij uitdroging moet men niet de warme van de zon, of een andere warmtebron op gaan zoeken maar zich in een koel ruimte terugtrekken om op die manier te kunnen voorkomen dat er nog meer vocht uit het lichaam zal verdwijnen door transpireren.

Heeft men te maken met uitdroging dan mag men in geen geval alcoholhoudende dranken nuttigen, de alcohol zorgt er namelijk voor dat er nog meer vocht uit het lichaam af zal worden gevoerd en op die manier dus dat men nog ernstiger uit zal gaan drogen met alle gevaarlijke gevolgen van dien. Beter is het om water te *drinken.

*