Tag foutmelding <txp:rvm_related_articles limit="5" wraptag="ul" break="li" label="Bekijk ook eens" labeltag="p"
section_exclude='<txp:section title="0" />'/> ->  Textpattern Error: Unknown column 'NULLDATETIME' in 'where clause' while_parsing_page_form: default, geen
Tag foutmelding <txp:/> ->  Textpattern Warning: Deze tag bestaat niet while_parsing_page_form: default, geen
Behandeling verkoudheid
Over het algemeen gaat een verkoudheid na zo’n één tot drie weken vanzelf weer over. Er bestaan feitelijk dan ook geen geneesmiddelen tegen een verkoudheid. Wel kunnen de symptomen wat worden verlich door een aantal maatregelen te nemen.

Zo kan men bij een verkoudheid beter de hoest niet onderdrukken. Hoesten houdt de luchtwegen namelijk schoon. De hinderlijke hoestprikkels kan men eventueel onderdrukken met behulp van een middel dat noscapine bevat. Verder is de neus ophalen beter dan deze te snuiten. Ophalen zuigt immers het slijm uit de bijholten weg en verkleint daar de kans op het ontstaan van ontstekingen. Wanneer men de neus snuit, dan snuit men de neusgaten beter ook één voor *één.

Verder* helpen zoutwaterdruppels en xylometazoline-druppels bij een verstopte neus; de zoutwaterdruppels zullen het ingedikte slijm verdunnen, terwijl de xylometazoline-druppels het slijmvlies dat op is gezwollen dunner maken. Allebei deze middelen maken het ademen tijdens een verkoudheid eenvoudiger. Voor zowel volwassenen als voor kinderen zijn er aparte middelen te verkrijgen. In elke geval dient men altijd de bijsluiter goed te lezen voordat men het gekochte middel gaat gebruiken en bij twijfel dient men eerst een arts of een apotheker te raadplegen.

Stomen is eveneens een methode die verlichting kan geven bij een verkoudheid, maar het versnelt de genezing ervan niet. Volwassen personen kunnen stomen boven een kom met daarin heet water en een doek over het hoofd. Men ademt vervolgens de warme vochtige lucht in. Beter voegt men geen kamille of menthol aan het water toe; dit kan de slijmvliezen gaan irriteren. Kinderen kunnen stoom inademen in een badkamer of een douche waar men de warmwaterkraan laat stromen.

Belangrijk bij het herstellen van een verkoudheid is eveneens het vermijden van tabaksrook. Rook irriteert immers de slijmvliezen en zal de genezing van de verkoudheid aanmerkelijk vertragen. De koorts en pijn die men tijdens de verkoudheid kan ervaren is te behandelen met behulp van bijvoorbeeld een zelfzorgmiddel als paracetamol. Voor kinderen zijn er in een degelijk geval speciale kindervarianten in de handel te verkrijgen met een lagere dosis en een minder vieze smaak van het pijnstillende en koortsverlagende medicijn.