Tag foutmelding <txp:rvm_related_articles limit="5" wraptag="ul" break="li" label="Bekijk ook eens" labeltag="p"
section_exclude='<txp:section title="0" />'/> ->  Textpattern Error: Unknown column 'NULLDATETIME' in 'where clause' while_parsing_page_form: default, geen
Tag foutmelding <txp:/> ->  Textpattern Warning: Deze tag bestaat niet while_parsing_page_form: default, geen
Hoestsiroop bij een verkoudheid

Hoestsiropen en zijn naast een heleboel andere middeltjes bedoeld als remedie tegen een verkoudheid. Men zou deze producten echter niet gegeven moeten worden aan kinderen, die jonger zijn dan zes jaar. Deskundigen waarschuwen namelijk voor de nadelen van dergelijke middelen. Zij raden dan ook het gebruik volledig af.

Deze deskundigen roepen overheden op om medicijnen tegen verkoudheden te verbieden voor kinderen die de leeftijd van zes jaar nog hebben bereikt. Volgens hen is het positieve effect nauwelijks bewezen en kunnen deze middelen echter wel een heleboel nadelen hebben. Verder pleiten deze experts voor meer duidelijke gebruiksvoorschriften die er geschreven zouden moeten worden voor kinderen in de leeftijd van zes tot twaalf.

In ons land wordt het gebruik van hoestsiropen eveneens afgeraden als het jonge kinderen betreft. Kinderen die jonger zijn dan één jaar dienen deze producten absoluut niet te gebruiken. Bij kinderen tussen één en de twee jaar kunnen dergelijke middelen in zeer uitzonderlijke gevallen gebruikt worden maar dan alleen op medisch advies. Producten die gebaseerd zijn op fenothiazinederivaten, dextromethorfan en noscapine worden echter in alle gevallen niet aangeraden. Bij kinderen in de leeftijd van van twee tot zes jaar moet het gebruik van hoestsiroop en andere middeltjes tegen een verkoudheid strikt beperkt blijven.

Toch zijn hoestsiroop, evenals een groot aantal andere middelen die aangeprezen worden als wondermiddeltjes bij een verkoudheid, vrij te koop bij de drogist en de apotheek. De fabrikanten van dergelijke producten wijzen in veel gevallen wel op de zogenaamde voordelen van hun middel maar belichten de nadelen van hun ;product te weinig of soms zelfs helemaal niet.

Wil men toch een hoestsiroop gebruiken tijdens een verkoudheid dan doet men dit enkel op advies van een arts en houdt men zich strikt aan de gebruiksvoorschriften. Bij een groot aantal hoestsiropen is er namelijk sprake van een soort verslavingsgevaar op het moment dat men deze te lang achtereen blijft gebruiken. Beter gebruikt men bij hoest een oud huis, tuin en keukenmiddel zoals een lepeltje honing of een dropje. De verstopte luchtwegen kan men enkel met wat heet water stomen om weer een beetje vrijer adem te kunnen halen.