Tag foutmelding <txp:rvm_related_articles limit="5" wraptag="ul" break="li" label="Bekijk ook eens" labeltag="p"
section_exclude='<txp:section title="0" />'/> ->  Textpattern Error: Unknown column 'NULLDATETIME' in 'where clause' while_parsing_page_form: default, geen
Tag foutmelding <txp:/> ->  Textpattern Warning: Deze tag bestaat niet while_parsing_page_form: default, geen
Neusdruppels of neussprays tegen een verstopte neus
Een neus die altijd verstopt is, is behoorlijk frustrerend. het reukvermogen wordt door een chronisch verstopte neus ernstig aangetast en het ademhalen wordt er eveneens door belemmerd. Doordat men voortdurend door de mond ademt, heeft men bovenal een verhoogd risico op keelklachten en wondjes in de mond ten gevolge van de uitdroging van de slijmvliezen.

Het best kan men voordat men aan enige vorm van medicatie wil gaan beginnen eerst de oorzaak van de verstopte neus achterhalen. Op het moment dat de neus verstopt zit, dan is daar uiteraard een oorzaak voor. de verstopte neus is het meest eenvoudig te verhelpen door de oorzaak te achterhalen en er wat aan te doen.

Neusspray is een erg effectief middel om een verstopte neus mee te kunnen verhelpen. Neussprays zijn zowel met als zonder doktersrecept te verkrijgen bij de apotheek, de drogisterij en de in een aantal grotere supermarkten. Men moet zich echter wel bedenken dat een standaard neusspray in de regel maar voor de duur een week worden gebruikt. Het is dus niet de bedoeling dat men een neusspray zonder recept heel het jaar door gebruikt. Wanneer de verstopte neus terugkeert wanneer men stopt met de neusspray dan kan men een homeopathische neusspray proberen. Deze werkt over het algemeen even goed en mag wel voor een onbepaalde tijd worden gebruikt. De huisarts kan anders een neusspray op recept voorschrijven welke men langere tijd mag gebruiken.

Als een neusspray onvoldoende werkt of men liever een andere methode gebruikt om van de verstopte neus af te komen dan kan men proberen om te stomen (eventueel met enkele druppeltjes eucalyptusolie) in heet water. Of neusdruppels gaan gebruiken om de verstopte neus te kunnen verhelpen. Het maakt in feite weinig verschil of men nu een neusspray of neusdruppels wil gaan gebruiken. Beide middelen mogen doorgaans slechts een beperkte tijd worden gebruikt, tenzij anders door een arts is aangegeven. *

Zodra* men de eerder genoemde mogelijkheden heeft geprobeerd maar de neus nog verstopt is dan is het aan te raden om contact op te nemen met de huisarts. Deze kan de oorzaak onderzoeken en een behandelplan opstellen.