Tag foutmelding <txp:rvm_related_articles limit="5" wraptag="ul" break="li" label="Bekijk ook eens" labeltag="p"
section_exclude='<txp:section title="0" />'/> ->  Textpattern Error: Unknown column 'NULLDATETIME' in 'where clause' while_parsing_page_form: default, geen
Tag foutmelding <txp:/> ->  Textpattern Warning: Deze tag bestaat niet while_parsing_page_form: default, geen
Verkoudheid genezen
Bij een verkoudheid zijn de ademhalingswegen met een virus besmet. In principe is een verkoudheid een onschuldige ziekte welke vanzelf, in de meeste gevallen na ongeveer een week, weer over zal gaan. Men dient echter een arts te raadplegen indien het jonge kinderen betreft. Bij kinderen moet namelijk wel extra op worden gelet. Met de huisarts kan in een geval van verkoudheid dan overlegt worden wat men het beste wel en wat niet kan doen.

Een reden om een huisarts te raadplegen wanneer een jong kind griep heeft is bijvoorbeeld wanneer het jonger is dan vier maanden maar al wel een temperatuur heeft van 38 graden Celsius of meer voor de duur van meer dan een dag.. Maar ook zodra een kind dat jonger is dan een half jaar naast de verkoudheid moet hoesten of last heeft van oorpijn. Verder zal men ook met een kind in de leeftijd van meer dan zes maanden dat naast verkoudheid eveneens hoest een arts moeten consulteren.

Bij kinderen van een half tot twee jaar die meer dan een volle dag oorpijn hebben kan ook beter een arts in worden gelicht evenals wanneer een kind van twee jaar of ouder meer dan drie dagen last heeft van oorpijn tijdens een verkoudheid.

Volwassen personen kunnen eveneens verkouden zijn en complicaties ontwikkelen waardoor men een arts dient te consulteren. Dit is het geval als men veel slijm ophoest of benauwd is, men ruim vijf dagen een temperatuur heeft van 38 graden Celsius of meer maar ook wanneer men meer dan vijf dagen last heeft van pijn bij het kauwen, in de bovenkaak, pijn bij het voorover bukken of kiespijn heeft. Een andere reden om een arts te informeren is wanneer men te maken krijgt met een tweede stijging van de lichaamstemperatuur of een verhoging welke reeds een paar weken aanwezig is.

Zijn er echter geen van dergelijke verschijnselen dat kan men zelf verder alleen maar zorgen voor een goede nachtrust, een juiste luchtvochtigheid en een regelmatige ventilatie van de leefomgeving en genoeg vocht tot zich nemen. Verder is hard snuiten van de neus af te raden.