Tag foutmelding <txp:rvm_related_articles limit="5" wraptag="ul" break="li" label="Bekijk ook eens" labeltag="p"
section_exclude='<txp:section title="0" />'/> ->  Textpattern Error: Unknown column 'NULLDATETIME' in 'where clause' while_parsing_page_form: default, geen
Tag foutmelding <txp:/> ->  Textpattern Warning: Deze tag bestaat niet while_parsing_page_form: default, geen
Behandeling van winderigheid
Een mens produceert gemiddeld een halve tot anderhalve liter darmgas op een dag welke worden verdeeld over 12 tot 25 afzonderlijke winden. Het gas dat in de darmen zit is samengesteld uit een aantal verschillende reukloze gassen. Hierbij kan men denken aan stikstof en zuurstof die men in heeft geslikt. Maar ook een gas als methaan dat wordt geproduceerd door de anaerobe microben die zich in de darmen bevinden. Verder bestaat het darmgas uit koolstofdioxide dat gevormd wordt door de aerobe microben in de darmen of in wordt geslikt. Waterstof vormt eveneens een onderdeel van het darmgas en wordt geproduceerd door bepaalde microben en weer opgenomen door andere. De typische geuren van het darmgas zijn het resultaat van geringe hoeveelheden van andere onderdelen zoals zwavelverbindingen.

Stikstof is een gas dat het meest belangrijke onderdeel van darmgas vormt. Methaan wordt in veel gevallen in verband gebracht met winderigheid, maar wetenschappelijk onderzoek heeft gesuggereerd dat twee derde van alle personen absoluut geen methaan aanmaakt in hun winden. Methaan en waterstof zijn stoffen die brandbaar zijn waardoor dit eveneens geldt voor bepaalde soorten winden. Winden hebben in de meeste gevallen een geur die als niet aangenaam ervaren wordt.

Om van d3e winderigheid af te kunnen komen bestaat er niet echt een behandeling. Het best wat men kan doen is het dieet aan te apssen zoals men dat gewend is. Hierdoor kan men in bepaalde gevallen de vorming van darmgas minder laten worden. Bepaalde soorten specerijen kunnen hierbij helpen, zoals onder andere kurkuma dat de stof curcumine bevat en komijn. Maar ook bij bepaalde soorten zeewier kan men baat hebben om de winderigheid minder te doen worden.

Door het minder eten van spijzen die rijk zijn aan koolhydraten, zoals, brood, aardappelen, rijst en pasta kan men ook de winderigheid verminderen. Als men producten als pre- of probiotica gebruikt om zo de balans van de darmflora te kunnen herstellen, dan kan dit de winderigheid doen verminderen, maar deze middelen kunnen ook juist de winderigheid in hevigheid toe doen laten nemen. Er bestaan verder nog een aantal farmacologische middelen zoals bepaalde enzymen om winderigheid te vermidneren.