Tag foutmelding <txp:rvm_related_articles limit="5" wraptag="ul" break="li" label="Bekijk ook eens" labeltag="p"
section_exclude='<txp:section title="0" />'/> ->  Textpattern Error: Unknown column 'NULLDATETIME' in 'where clause' while_parsing_page_form: default, geen
Tag foutmelding <txp:/> ->  Textpattern Warning: Deze tag bestaat niet while_parsing_page_form: default, geen
Slokdarm klachten
Slokdarm klachten kunnen door invloeden van buitenaf ontstaan en een inwendige oorzaak hebben. Het gevolg van deze klachten kan enorm zijn als er geen hulp gezocht wordt als de klachten aanhouden. Slokdarm klachten kunnen voorkomen op elke leeftijd bij elk geslacht. Bij een baby kunnen al slokdarm klachten optreden al kan het kindje het nog niet zeggen. Een baby kan geboren worden met een aandoening waarbij de maag niet goed afsluit, als het kindje heeft gedronken vermengt de inhoud zich met maagzuur. Als gevolg van de aandoening gaat het kindje in grote golven braken. Hierbij komt de voeding met het maagzuur terug door de slokdarm naar buiten. Vooral bij een baby is snelle hulp belangrijk. Het kindje kan snel uitdrogen en door de pijn eten gaan weigeren.

Een slecht sluitende klep komt ook bij volwassenen voor. Slikken gaat pijn doen, er ontstaat een brandend gevoel in de slokdarm. Veel kinderen en volwassenen durven bijna niet meer te eten waardoor de lichamelijke conditie achteruit gaat. Bij vooroverbuigen, plat liggen en inspanning vergroot de aanmaak van maagzuur. De kans bestaat dat de slokdarm beschadigd raak of dat er een zweer in de slokdarm komt. Als de zweer gaat ontsteken kan er bloed overgegeven *worden.

Slokdarm* klachten kunnen ook ontstaan door het inslikken van scherpe voorwerpen. Een botsplintertje dat wegschiet, een graat van een vis of een vreemd voorwerp dat in voeding terecht komt tijdens de productie kan een wondje in de slokdarm veroorzaken. Kinderen kunnen kleine scherpe voorwerpen inslikken. Het slikken doet pijn omdat voeding en drankjes langs het wondje afgaan. Dit is ook de reden dat veel mensen die vis eten het idee hebben dat een graatje dat allang weg is, nog altijd vastzit in de keel of in de slokdarm. Na elke infectie en ontsteking in de slokdarm kan littekenweefsel vormen. Littekenweefsel vormt een harde blokkade in de slokdarm. Er ontstaan veel slikproblemen zonder dat men pijn voelt. Wel kan men snel het gevoel krijgen te zullen stikken als men iets eet of drinkt. Als slokdarm klachten niet weggaan of erger worden ga dan altijd naar de huisarts.