Tag foutmelding <txp:rvm_related_articles limit="5" wraptag="ul" break="li" label="Bekijk ook eens" labeltag="p"
section_exclude='<txp:section title="0" />'/> ->  Textpattern Error: Unknown column 'NULLDATETIME' in 'where clause' while_parsing_page_form: default, geen
Tag foutmelding <txp:/> ->  Textpattern Warning: Deze tag bestaat niet while_parsing_page_form: default, geen
Symptomen keelpijn
De symptomen die horen bij een geval van keelpijn of van een keelontsteking zijn naast keelpijn, welke in sommige gevallen zelfs door kan trekken naar de oren of de hals, problemen met het slikken, koorts, heesheid en een zelfs algeheel gevoel van malaise. Het slijmvlies in de keel als ook de keelamandelen kunnen door een ontsteking rood worden en opzwellen worden. Een dergelijke ontsteking is het in de regel het gevolg van een infectie die veroorzaakt wordt door ene virus maar in bepaalde gevallen kan ook een bacterie de boosdoener zijn. Bij een ontsteking in de keel kunnen er achter in de keel in bepaalde gevallen witte stippen of dik slijm zichtbaar zijn. Een ander symptoom van keelpijn of een ontsteking in de keel zijn de, vaak opgezette en gevoelige klieren in de hals.

Hoewel keelpijn en een ontsteking in de keel op elke leeftijd voor kan komen, worden de meeste kinderen in de leeftijd van vijf tot tien jaar hierdoor getroffen. In bepaalde gevallen is het zelfs zo dat een kind meerdere keren in een jaar last kan krijgen van keelpijn of een keelontsteking. Deze klachetn worden dan telkens door een andere ziekteverwekker veroorzaakt waarvoor het kind nog geen antistoffen aan heeft weten te maken. Het immuunsysteem zal dat na verloop van tijd wel hebben ontwikkeld met als gevolg dat een kind minder vaak last van keelpijn of een ontstoken keel zal krijgen.

Naast de meest belangrijke klacht die hoort bij keelpijn of een ontsteking in de keel: de pijn tijdens het slikken, zijn er ook nog symptomen zoals heesheid en het hebben van een droge keel. Om deze symptomen een beetje te kunnen evrzachten dient men dan ook de keel regelmatig te bevochtigen door veel te drinken of door af en toe een waterijsje te eten. Verder kan men de keel vochtig houden door het zuigen of het sabbelen op een dropje of een snoepje. Speciale keelpastilles en zuigtabletten hebben in de regel een gelijk effect maar zijn wel vaak aanzienlijk duurder om aan te schaffen. Doorgaans verdwijnen de keelpijnklachten na een paar dagen tot een week vanzelf.